/ Община Лом
1 100 000 лв. за реконструкция на Спортната зала „Балканиада“ в Лом гласува Министерският съвет на днешното си заседание. С тези средства, както и с осигурените 838 835 лв. (500 000 долара) от дарението на д-р Андрей Георгиев, през 2019 г. спортното съоръжение ще бъде основно ремонтирано и с ново обзавеждане.
 
Започна модернизиране на образователната инфраструктура в Лом


„Потърсих тази финансова подкрепа, защото това е и желанието на моите съграждани - да имаме едно модерно и уютно спортно съоръжение, където нашите деца и младежи да спортуват в нормални условия, да e удобно и за зрителите.

И вече ще имаме самочувствието нашият град отново да бъде домакин на държавни и международни спортни изяви, както е било преди десетилетия. Благодаря за подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов и правителството, както и на народния представител Дилян Димитров“ – каза кметът Пенка Пенкова.
 
Спортната зала е открита през 1964 г. Повече от 50 години залата не е основно ремонтирана (правен е само ремонт на покрива преди 10 години), сградата се руши и е буквално неизползваема. Децата и младежите са лишени от възможността да спортуват,  безкрайно затруднена е и дейността на спортните клубове, залата не може да се използва и за концерти.
 
Община Лом вече получи дарение от 500 000 долара (838 835 лв.) от наследството на д-р Андрей Георгиев. Бе проведе обществено допитване за какво да бъде използвано дарението, в което над 50 % от анкетираните пожелаха средствата да бъдат вложени в реконструкция на спортната зала.

За хуманитарния си жест и благородство, д-р Андрей Георгиев, който дари и 2 000 000 долара за ПГ „Найден Геров“ - Лом,  бе удостоен от НСОРБ с наградата „Общински дарител на годината“- посмъртно, както и посмъртно бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Лом“.
 
С осигурените близо 2 000 000 лв. ще бъде направен основен ремонт на Спортната зала  „Балканиада“. Още в началото на 2019 г. Община Лом ще обяви процедури за проектиране, избор на изпълнители на СМР и доставка на ново оборудване.