Наздравица за откриването на театралния фестивал във Враца.
Наздравица за откриването на театралния фестивал във Враца. / Дарик - Враца
Тази вечер във Враца бе дадено началото на 30-то издание на Националния фестивал на малките театрални форми. За откриването му пристигна министърът на културата Боил Банов. „Казвал съм и пак ще го кажа – това е най-качественият театрален фестивал в България. Много емоционално е за мен всяко идване на този фестивал във Враца, независимо в каква функция съм бил на него през годините. Сега прегледах програмата – не искам да съм на мястото на журито! Много, много интересни неща има. Ще им бъде много трудна работата. Няма значение кой ще спечели и кой – не, голяма чест е за всички да участват в този фестивал. На добър час!“ – пожела министър Банов.

На откриването присъстваха също заместник кметът Петя Долапчиева, която прочете поздравителен адрес от името на кмета на Враца Калин Каменов. „Огромна чест е че, в навечерието на Ботеви дни, градът ни се превръща  в столица на театралното изкуство. Днес Враца става културен център, обединяваш хиляди артисти от страната и чужбина. Поздравявам участниците и им желая здраве, вдъхновение и много успехи. Вярвам, че всеки от творческите колективи ще плени публиката!“, се казва в поздравителния адрес на кмета Калин Каменов. 

Сред официалните гости бе и народният представител Николай Иванов. Депутатът Красимир Богданов бе изпратил поздравителен адрес.

Участници и гости на фестивала.
Община Враца

Тази година в програмата на Националния фестивал на малките театрални форми влизат 10 спектакъла. Сред тях са такива хитови заглавия като „Лисичета“ на Народния театър „Иван Вазов“, „Зимата на нашето недоволство“ на Малък градски театър „Зад Канала“, „Приятно ми е, Ива!“ на Театър 199. Има също интересни спектакли на театрите в Русе, Сливен и Пловдив.

Паралелно с националния театрален фестивал ще се проведе и 9-тото издание на международния фестивал на NETA – Новата европейска театрална мрежа. Участие в него ще вземат театрални трупи от Словения, Румъния, Македония, Хърватска и за първи път от Грузия.

Врачанският Драматично-куклен театър, който по традиция е домакин на фестивала, ще представи най-новите си спектакли „За светлото, което бе“ и „Красавицата и княза“. Директорът на театъра Анастас Попдимитров благодари на министерството на културата и на Община Враца, както и на дарители, че с финансовата си подкрепа са направили възможно това издание на театралния фестивал.