Малина Николова и Момчил Младенов
Малина Николова и Момчил Младенов / netinfo
На официална церемония по предаване на поста, досегашният областен управител на врачанска област Малина Николова направи  отчет за свършеното от екипа й през последните две години.

Над 86 млн. лева са осигурените финансови средства от правителството с премиер Бойко Борисов  по значими за регион Враца инвестиционни, инфраструктурни и социални проекти. Малина Николова акцентира върху осигурените средства за инфраструктурни проекти. 46.5 млн. лева са парите  за ремонта на пътя Мездра – Ребърково – Елисейна,  9.7  млн. лева за пътя Борован – Кнежа, 11.4 млн. лева са осигурени за предстоящия ремонт на пътя до Леденика, както и 5 млн. лева за отсечката Враца –Криводол. Координацията и активните  действия между звената на изпълнителната власт за превенция и преодоляване на бедствия, аварии и катастрофи са сред основните приоритети в работата на областната администрация във Враца.  Почистени от дървесна и храстовидна растителност,  наноси от земни маси и тиня са 20 участъка от речни корита извън урбанизираните територии по поречията на реките Скът, Бързина, Огоста и реката в с. Върбица. Почистването е извършено със средства в размер на 164 260 лв.  Извършено е аварийно укрепване на яз.“Рогозен 1“ на стойност 100 000 лева.

За преодоляване последствията от бедствия, възникнали в периода 31 юли – 2 август 2014 г. Фонд „Солидарност“ отпусна  3 900 000 лв.   Областна администрация – Враца подпомогна разпределянето на финансовия ресурс за пострадалите общини.
„Успешно беше реализирана националната политика по заетостта на областно ниво”, акцентира Малина Николова. Тя уточни, че Областна администрация - Враца е осигурила заетост на  290 безработни лица по национални и оперативна програми.

„Устойчивото развитие на системата на образованието с фокус върху професионалното образование, дуалното обучение и синхронизирането им с регионалния бизнес бе сред приоритетите, свързани с развитието на Област Враца”, каза още Малина Николова. Разработени са регионални политики за разширяване на професионалните паралелки в Средните училища. Пилотно е въведено и дуалното обучение през 2016 г. по 2 професионални направления в ПГТР и ПГ „Димитраки Хаджитошин“. През 2017 година е  разширен и обхватът в 9 професионални направления. Първата в страната във Враца бе приета и утвърдена Стратегията за развитие на професионалното образование в областта.

Успех бележи през последната година и изпълнението на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради  в цялата област. Към момента са сключени споразумения с над 200 сдружения  на собственици и се очаква въвеждането в експлоатацията на голям брой обекти.

Правителството на Бойко Борисов изготви Целенасочена инвестиционна програма за развитие на Северозападна България, с активното съдействие на областните администрации. Инфраструктурните и инвестиционни проекти на област Враца са за над  2 млрд. 365 000 лева. Водещи в тях са ремонт на второкласна и третокласна пътна мрежа  на обща стойност над 136 млн. лева.  Заложено в Програмата е и изграждането на мост Оряхово- Бекет.
Областна администрация - Враца кандидатства с 8 проектни предложения по Програмите Интерег V-A „Румъния- България” и „България – Сърбия”. Два от тях вече са одобрени.  В подкрепа на болницата в община Козлодуй е спечен проект „ Координиране и подкрепа на модернизацията на публичните здравни услуги в Долж – Враца“ на стойност  1 483 009, 98 лв.

Най-важният одобрен проект е на стойност 6 млн. лева и е свързан с  координираните и ефективни реакции на властите при извънредни ситуации в региона Долж – Враца. Той предвижда оборудване за Центъра за спешна медицинска помощ, Пожарна безопасност и защита на населението и Община Враца.
„Това са изключителни инвестиции, които са необходими за Враца и областта”, заяви Малина Николова.  Тя връчи одобрения проект в знак на приемственост на новия областен управител Момчил Младенов с пожелание да осигури необходимото държавно съфинансиране в размер на 2 %. 

В края на церемонията, Малина Николова благодари за доброто сътрудничество на министър-председателя Бойко Борисов, управляваното от него правителство и на народния представител инж. Петя Аврамова, които положиха усилия и подпомогнаха развитието на региона.