/ iStock/Getty Images
Днес ще бъдат взети проби за изследване от всички, работещи сега в сектора
Двата потвърдени положителни случаи на COVID-19 в област Враца, за които бе съобщено днес от Националния оперативен щаб, са на медицински работници в Многопрофилната болница за активно лечение във Враца, съобщиха РЗИ.

19 нови случая на Covid-19, почина 83-годишна жена от дома в Гара Орешец

Медиците - лекар и медицинска сестра, са работили в сектора за хоспитализация и лечение на пациенти с COVID-19 към вътрешното отделение на болницата. Те са обслужвали потвърдени пациенти от дома за стари хора в село Гара Орешец.

При напускане на работата в отделението двете медицински лица са оставени под 14-дневна карантина от 4 май, като са им взети първите PCR проби. Резултатите от тези проби, изпратени за изследване в Национална референтна лаборатория, са били отрицателни.

Лаборатория за PCR-тестове започва работа в болницата във Враца

По време на карантината двамата не са имали контактни в домашната среда. Повторното изследване на взети проби от медиците обаче са дали положителен резултат. Лекарят е хоспитализиран с умерено изразена клинична картина в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Враца. Медицинската сестра е без оплаквания, в домашна изолация и под медицинско наблюдение за 28 дни.

От пациентите с COVID-19, лекувани в МБАЛ "Христо Ботев" Враца, за трима са получени отново положителни проби, а за двама се чакат резултати. Всички по настоящем са без температура, без оплаквания, свързани с коронавирусната инфекция.

Два са новите случая на COVID-19 във Враца

Днес ще бъдат взети проби за изследване от всички, работещи сега в сектора, определен за хоспитализация и лечение на пациенти с COVID-19. Медицинския персонал на отделението е осигурен с достатъчни количества дезинфектанти и лични предпазни средства.

С новите два случая броят на регистрираните потвърдени пациенти със заразата в област Враца става 14. Активните случаи към момента са осем.