Кръстиха с името „БУЛРИС“ речен катер
Кръстиха с името „БУЛРИС“ речен катер / Община Видин

За церемонията по именуването на специализирания катер за мониторинг на речното дъно във Видин пристигна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Сред поканените на събитието бяха заместник-кметът и изпълняващ функциите кмет на Община Видин инж. Добромир Дилов, областният управител Момчил Станков и председателят на Общинския съвет Пламен Т

Кръстиха с името БУЛРИС речен катер
netinfo

Корабът „БУЛРИС“ е закупен в рамките на проект „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав“, който е финансиран от ОП „Транспорт 2007-2013 г.“, а бенефициент по него е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Съгласно препоръките на Дунавската комисия, всички държави-членки са длъжни да осигуряват безопасност на корабоплаването в совите участъци от реката и за тази цел ще се извършват периодични измервания на дълбочините.рифонов.

Екипажът на кораба с капитан Павел Косов бе представен от генералния директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов. Освещаването на новия плавателен съд извърши архимандрит Антим, който подари на капитана от името на НВП Дометиан и на Видинска света митрополия икона с лика на св. Николай Чудотворец – покровител на моряците.

Кръстиха с името БУЛРИС речен катер
netinfo

Кръстница на катера стана Соня Мачорска – служителка в Община Видин.

Транспортният министър благодари на участниците в проекта за добре свършената работа. Той съобщи новината, че съвсем скоро ще се предприемат стъпки в посока изграждане на интермодален терминал във Видин. Московски посочи още като важен момент отдаването на пристанището в града на концесия и подчерта подкрепата в това отношение от страна на местната власт.