Краеведска конференция в Монтана
Краеведска конференция в Монтана / netinfo
Регионална изследователска краеведска конференция на тема „Музика за векове” се проведе днес в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана. Тя бе посветена на 120 годишнината от рождението на композитора и диригента Дико Илиев и бе съпътстващо събитие на 16-и Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев”. В унисон с темата на конференцията гостите бяха посрещнати във фоайето на библиотеката от приятните акорди на Дико-Илиеви произведения, в изпълнение на кларинетиста Петър Каменов. 

Конференцията започна с приветствие от директора на библиотеката Анелия Иванова-Тодорова и една колоритна игра с акцент към Дико-Илиевите празници, която приповдигна настроението на присъстващите. Приветствия към участниците поднесоха и кметът Златко Живков и зам. областният управител Цветко Цветков. Сред гостите бяха председателя на ОбС Монтана Иво Иванов, Ангелина Емилова-директор  на Държавен архив- Монтана. Библиотекари от обществените библиотеки от Област Монтана и историци от Държавен архив, и Регионален исторически музей представиха общо 19 доклада, които проследяваха историята, зараждането и развитието  на духовата музика в монтанския край.

Краеведска конференция в Монтана
netinfo

Присъстващите имаха възможността да разгледат и документална изложба със съхранени фотографии, обособена в  библиотеката. Всички доклади, снимки и записи на оркестрите ще станат част от дигитална колекция "Духова музика”.