Духови оркестри в Монтана
Духови оркестри в Монтана / Петя Димитрова
Златко Живков
97722
Златко Живков
Румен Димитров
  • Златко Живков
  • Румен Димитров
Кметът на община Монтана Златко Живков и заместник-министърът на културата Румен Димитров откриха ХVІ международни празници на духовите оркестри "Дико Илиев" в Монтана.

Първият ден от събитието, което се провежда на всеки две години, уважиха народните представители Атанас Костадинов и Илиян Тимчев, председателят на ХХХІХ Народно събрание Борислав Великов, областният управител Росен Белчев, зам. областният управител Нина Петкова, 11 оркестри от страната и чужбина, 4 мажоретни състава, жители и гости на града.

Духови оркестри в Монтана
netinfo

След всеобщия традиционен дефилир до барелефа на големия композитор, завършил житейския си път в Монтана, церемонията по откриването продължи на централния площад „Жеравица”. Публиката видя майсторските музикални и маршови изпълнения на гвардейския представителен духов оркестър и след това чу неповторимите творби на Дико Илиев „Сливенци при Драва” и „Дунавско хоро”, изсвирени заедно от всички музиканти.

Духови оркестри в Монтана
netinfo

„Тези чествания, пазители на светлата памет на Дико Илев, са живо доказателство за това, че когато един народ притежава изключителен творчески талант и трайна потребност от съприкосновение със своята уникална култура, той превръща в традиционен, творчески и притегателен център местата, където тя се е зародила“. С тези думи от приветствието на министъра на културата Боил Банов, към публиката се обърна зам.-министърът на културата Румен Димитров. По нататък в поздравителния адрес се казва, че празниците на духовите оркестри „Дико Илиев” в Монтана, които честват своята 30-годишнина са неотменима част от културната история на Монтана, от историята на духовата музика и са свидетелство за огромната й роля за развитието на българската музикална култура.

Духови оркестри в Монтана
netinfo

С поздрав към всички представители на държавата, оркестранти, танцьори и гражданство кметът на Монтана Златко Живков откри ХVІ международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев”.

Духови оркестри в Монтана
netinfo