Изложба по повод празника на Вършец, минералната вода и Балкана
Изложба по повод празника на Вършец, минералната вода и Балкана / netinfo

Изложба с творби, създадени по време на традиционния Пленер по живопис във Вършец, ще бъде открита днес в Художествената галерия на градчето. Събитието е включено в програмата на ежегодния Празник на курорта, минералната вода и Балкана. Началният му час е 11,30.

В експозицията ще бъдат показни творби на 11 художници от Берковица, Враца, Вършец, Монтана, София и Ниш, Сърбия, които в продължение на седмица рисуваха, вдъхновени от атмосферата на курорта и неговата природа. Сред творбите се открояват платната на известния български художник Румен Статков и на доц. Катарина Джорджевич - декан на Факултета по изящни изкуства в Ниш, Сърбия.

Статков се представя с 3 женски портрета. Одухотворените образи на момите са пресъздадени с уникална техника. Той е автор на повече от 800 портрета, част от които собственост на знаменитости като Бил Клинтън, Хавиер Солана, Маргарет Тачър, Михаил Горбачов, Ян Гилън и др.

С невероятен колорит грабват погледа на абстрактните творби на Катарина Джорджевич. Тя е насочила своето внимание към фрагменти от урбанистичния пейзаж на Вършец.

Тома Трифоновски от Враца и Николай Пенков от Монтана са другите двама автори, чиито творби няма да останат незабелязани, наред с добре познатите на местната аудитория картини на пейзажиста Георги Паунов - Паунеца. До тях се нареждат и творбите на най-младата участничка в пленера - Олга Джорджевич от Ниш.

Очаква се изложбата от Пленера по живопис да бъде открита от проф. Възвъзов. Пленерът по живопис "Вършец 2008" е организиран от дружеството на художниците "Тенец" - Монтана. Той е подкрепен от Община Вършец и от Съюза на българските художници, чиято база в балнеологичния курорт е предоставена на участниците в пленера.

Колекцията от творби от тазгодишния пленер ще бъде показана и в Художествената галерия на Берковица и в експозиционна зала "Кутловица" в Монтана.