Иван Генов
Иван Генов / БСП - Враца
В Козлодуй се проведе предизборна среща с участието на кандидатите за народни представители на “БСП за България” за врачанска област. Водачът на листата Иван Генов и колегите му бяха посрещнати на крака и с аплодисменти в препълнената зала на Дома на енергетика. “Мога дълго да ви говоря за програмата на БСП – за социалните промени, за здравеопазването, за образованието и за всички други неща в нея, които са важни за хората от нашия край, но мен най- ме боли за енергетиката. Защото българската енергетика е важна за стабилността и просперитета на държавата, а от това произтичат всички други неща. В момента българската енергетика не просто трябва да се оздравява, тя трябва да се спасява!” – с тези думи се обърна към присъстващите Иван Генов.

И продължи: “За последната година печалбата на АЕЦ “Козлодуй” е само около 800 000 лева. Това е нищо, нула! Ние сме имали годишна печалба от по 100 милиона лева! Къде отидоха милионите печалба на АЕЦ? Иронизираха, че сме тръгнали да правим голям шлем с енергийни проекти. Какво се оказа? Нула резултат от тези енергийни проекти! Платено оборудване на АЕЦ Белене – няма нищо! Южен поток – през Турция, като загубите ни от транзитните такси са над 1 мдлрд. лв. Бургас – Александропулис – там ползата била малка, към 35 милиона евро. Ние сме богати, за какво са ни 35 милиона евро – да ги печели някой друг! Това е – всички големи проекти минават около България и не се случват при нас. А всички ние тук, в тази зала, помним как се изграждаше 5 блок на АЕЦ “Козлодуй” – 10 000 работници имаше на строителната площадка. Знаем също, че в един такъв проект не по-малко от 30 % се изпълняват от български фирми.

Това е тласък не само за бизнеса в региона, а за цялата държава. А някой обяснява, че не ни е нужно. Говорят, че това бил най-корупционният проект. Абсурд! Унгарците сключиха договор с Русия за два хиляда мегаватови блока на цена 12 милиарда евро. Англичаните сключиха договор за два блока по 1500 мегавата, тоест еквивалент на три хиляда мегаватови, за 18 милиарда евро. Пазарът показва – 6 милиарда на един хиляда мегаватов блок. Кириенко дойде в София и предложи на Борисов – 6.25 милиарда евро за двата блока. Как може при полоцжение, че на половин цена получаваш два хиляда мегаватови блока от поколение 3 +, да се говори за корупция? Да, можеше да има корупция, но не им я дадоха!”.

Иван Генов коментира и особено актуалната тема за опасността да бъдат затворени енергийните мощности в Марица. “Говори се за ожесточени изисквания по емисиите от парниковите газове. Има опасност да се затворят блоковете в Марица. Онзи ден прочетох изказване на нашия ядрен експерт Владимир Уручев, който казва, че ние сме малка държава и много трудно ще можем да защитим нашата позиция, по всяка вероятност ще трябва да мислим за други решения. Не, г-н Уручев, ние не сме малка държава! Хорицата, които ходят да защитават нашата държава в Брюксел, са малки! Затова ние непрекъснато губим!” – каза Генов.

В края на изказването си той бе категоричен, че като бъдещ народен представител ще се бори за това енергетиката да се ръководи от професионалисти. “Последният министър на енергетиката, който е бил професионалист, е тук, в тази зала и това беше през 2007 година. Така енергетика не се управлява! Браншовете трябва да се управляват от професионалисти, а не от политически мижитурки, които гледат какво ще им кажат отгоре!” - заключи Иван Генов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!