Церемония при откриването на фестивала - архив.
Церемония при откриването на фестивала - архив. / Община Враца
Нова атракция очаква всички гости на четвъртото издание на Фестивала за древни култури „Слънцето на Тодорка“, който ще се проведе тази година от 20 до 23 юли в местността „Валога“, край село Оходен. За първи път на форума ще бъде представена кулинарна възстановка „Неолитна кухня“, включваща типична храна за епохата. Пред погледите на посетителите ще бъде приготвено овнешко месо с лимец, черна ряпа и билки. Кулинарното предизвикателство ще се реализира от екипа на копривщенеца Ангел Ангелов, създател на Национална академия „Кулинарен историк“.

Дегустацията, на автентичното ястие ще започне на залез слънце при откриването на фестивала "Слънцето на Тодорка" на 21 юли, от 20:30 ч. и ще се извършва по древните порядки, типично в неолитов стил – без прибори.

Тази година в програмата на Фестивала за първи път ще се представи и врачанска традиционна кухня, като ще бъдат направени демонстрации, дегустации и обмяна на рецепти от баби и дядовци с Дедо Скръц. Нов елемент ще е и експериментална работилница на древни възли и плетиво с Юлия Боева.  Желаещите да се включат могат сами да изработят гривни, колани и накити от възли с неолитни символи и  знаци. За любителите на приключенския дух четвъртото издание на форума предлага за първи път двудневна игра „Пътят на Слънцето“, в която ще участват и експерти и сътрудници от Регионален исторически музей Враца. По специално изготвени карти и символи, търсачите ще трябва да издирят, съберат и представят на „Съвета на жреците“ магическия накит на Тодорка.

Фестивалът за древни култури е създаден по идея на Сдружение ТЕМП-АРТ и се реализира от Община Враца, Младежки дом – Враца, Регионален Исторически Музей – Враца и в партньорство с Търговско промишлена палата – Враца. Форумът се реализира с изключителната финансова и логистична подкрепа на Община Враца.

Над 200 участници от Враца, София, Перник, Оряхово и Козлодуй се очакват да присъстват тази година на фестивала. Всяка вечер под надслов „Нощ край Скът“ на откритите сцени ще се представят творчески формации от селата Малорад, Буковец, Търнава, Оходен, Челопек, Голямо Пещене, Три Кладенци, Сухаче, Борован, Горна Кремена, Хърлец и други населени места. В кръглите маси и дискусии участие ще вземат представители от България, Сърбия и Румъния.

И тази година по време на фестивала ще има експериментални работилници – керамика, накити от кост, демонстрации – производство и дегустация на хляб от лимец и театрален лабиринт – ЕНЕРГИЯТА.

Официалната церемония за откриването на четвъртото издание на фестивала за древни култури „Слънцето на Тодорка“ е на 21 юли /петък/ от 20:30 ч., в местността Валога, село Оходен.