Новият врачански митрополит Григорий.
Новият врачански митрополит Григорий. / Българска патриаршия
Той бе избран с гласовете на всичките 13 митрополити от Светия Синод
Браницкият епископ Григорий днес стана врачански митрополит. За него гласуваха всичките 13 митрополити от Светия Синод. Каноничният избор бе оповестен преди броени минути в Синодалната палата в София. Гласуването бе явно от членовете на Светия Синод, водени от българския патриарх Неофит. Денят на избора започна със света литургия, която бе отслужена в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител". Веднага след нея се проведе гласуването в същия параклис. Първо патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити от Светия Синод по старшинство влизаха един по един в олтара на параклиса и върху разтворено св. Евангелие върху светия Престол собственоръчно изписваха името на своя избраник - един от двамата епископи – Григорий или Йеротей. Двамата епископи бяха избрани измежду осем в миналата неделя от епархийските избиратели във Враца. В същото това време двамата епископи Григорий и Йеротей участваха в светата литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Веднага след гласуването патриарх Неофит преброи подадените гласове и оповести резултата от избора. Двамата епископи бяха призовани от патриаршеската катедрала.

Патриархът извести новия митрополит Григорий за станалия избор и с кратко слово го приветства и му даде напътствия за новото му служение. Новоизбраният врачански митрополит отговори с кратко слово на приветствието.
 
Биография на новия врачански митрополит:
 
Браницкият епископ Григорий приема монашески постриг на 17.11.1996 г. в Хаджидимовския манастир ”Св. Георги” от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах. Възведен е в архимандритско достойнство на 21.12.1998 г. През 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия". От 01.11.2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия. По решение на Св. Синод на 29.10.2010 г. е хиротонисан за епископ с титлата Браницки в Троянския ставропигиална св. обител „Успение Богородично“ и определен за втори викарен епископ на Софийския митрополит. По решение на Св. Синод от 08.02.2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир. По решение на Св. Синод от 30.04.2014 г. е освободен от длъжността игумен на Троянската ставропигиална св. обител „Успение Богородично“ и от 01.05.2014 г. е назначен за Викарий на Софийския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.
 
Повече по темата очаквайте в понеделник в програмата “Дарик Северозапад”.
 
Източник: “Дарик” – Враца и пресцентър на Светия Синод на БПЦ