Старозагорският митрополит Киприян обяви резултатите.
Старозагорският митрополит Киприян обяви резултатите. / Люба Филипова
Днес във Враца се проведоха епархийските избори за нов врачански митрополит. Изборът бе оспорван бяха необходими три тура, за да се получи необходимата подкрепа за кандидатите. При първото гласуване подкрепата на повече от половината избиратели получи единствено браницкият епископ Григорий. За него гласуваха 18 от 23-мата епархийски избиратели. При втория тур никой от осемте епископи, определени в листата на кандидатите от Светия Синод, не получи достатъчно гласове. При третото гласуване с 14 гласа бе избран вторият епископ, който ще се състезава за поста на нов врачански митрополит. Това е агатополският епископ Йеротей.

И двамата избрани епископи са млади на възраст.  Епископ Григорий е роден на 19.09.1970 г. в Ботевград., а епископ Йеротей  - на 01.02.1977 година в гр. Велико Търново.
Изборът се водеше от временно управляващият врачанска епархия старозагорски митрополит Киприян. След гласуването той определи избора като законен и отговарящ на всички изисквания на Устава на Българската православна църква.

На заседание на Светия Синод на 11 март ще се разгледат документите от проведения избор и ще се изслуша докладът за него от старозагорският митрополит Киприян, на който бе възложена организацията на избора във Враца. След това ще се вземе решение дали изборът е бил законен. Ще се разгледат и постъпили жалби от участници в избора, ако има такива. Ако Светият Синод определи избора като изряден на 12 март между двамата епископи Григорий и Йеротей ще бъде избран новият врачански митрополит. Това ще стане с явно гласуване от членовете на Светия Синод, водени от българския патриарх Неофит. Гласуването ще стане в параклиса „Св. цар Борис – Покръстител” в Синодната палата.
 
 
Биографии на двамата избрани епископи:

Браницкият епископ Григорий приема монашески постриг на 17.11.1996 г. в Хаджидимовския манастир ”Св. Георги” от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах. Възведен е в архимандритско достойнство на 21.12.1998 г. През 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия". От 01.11.2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия. По решение на Св. Синод на 29.10.2010 г. е хиротонисан за епископ с титлата Браницки в Троянския ставропигиална св. обител „Успение Богородично“ и определен за втори викарен епископ на Софийския митрополит. По решение на Св. Синод от 08.02.2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир. По решение на Св. Синод от 30.04.2014 г. е освободен от длъжността игумен на Троянската ставропигиална св. обител „Успение Богородично“ и от 01.05.2014 г. е назначен за Викарий на Софийския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.
 
Агатополският епископ Йеротей е постриган за монах на 22.12.2003 г. от Сливенския митрополит Йоаникий и е зачислен към братството на манастира “Св. вмчк Георги“, гр. Поморие. Ръкоположен е за йеродякон на 11.05.2004 г. в храм “Св. св. Кирил и Методий“, гр. Бургас, а за йеромонах на 16.05.2004 г. в храм “Св. Богородица”, гр. Несебър, от Сливенския митрополит Йоаникий. Назначен е за ефимерий в манастира “Св. вмчк Георги”, гр. Поморие, от 17.05.2004 г. От 01.01.2005 г. е назначен за игумен на манастира “Св. вмчк Георги”, гр. Поморие. Отличен е с офикия архимандрит на 06.05.2008 г. от Сливенския митрополит Йоаникий. Завършва катедра „Теология” при Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски” през 2010 г. със степен ”магистър”. Понастоящем е докторант по църковна история в същата катедра. Член е на Сливенския епархийски съвет втори мандат. По решение на Св. Синод на 01.10.2014 г. е хиротонисан за епископ с титлата Агатополски в храм „Успение Богородично“, гр. Сливен, и назначен за Викарий на Сливенския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.
 
Източник: официален сайт на Българската патриаршия