/ снимка: БГНЕС, архив
Епархийските избори за нов Врачански митрополит ще се състоят на 5 март във Враца, съобщава отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на Българската православна църква (БПЦ).
 
Изборният ден ще започне с отслужването на Света литургия, в която ще участват свещенослужители от епархията, начело с наместника на овакантения митрополитски престол Старозагорския митрополит Киприян.
 
След богослужението и след съборна молитва към Бога, излъчените от епархията 24-ма избиратели - по трима духовници и по трима миряни от всяка от четирите духовни околии на епархията, ще се оттеглят в сградата на Врачанската митрополия и ще пристъпят към избора.
 
От предоставената им от Светия синод листа на достойните епископи - кандидати за митрополитския престол, с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двама епископи, които ще съберат повече от половината от гласовете им.
 
Ще гледаме “на живо” избора на новия врачански митрополит

Листата включва Месемврийският епископ Яков, Величкият епископ Сионий, Драговитийският епископ Даниил, Главиницкият епископ Йоан, Браницкият епископ Григорий, Белоградчишкият епископ Поликарп, Агатополският епископ Йеротей и Мелнишкият епископ Герасим.
 
Изборите ще може да се гледат на живо в официалната страница на Българската православна църква и във Facebook на Светия синод, както и в YouTube - "Врачанска митрополия".
 
За направения във Враца епархийски избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен в Светия синод за разглеждане.
 
Ако на заседанието си на 11 март Светият синод счете, че изборът е валиден и е организиран по надлежния ред, на 12 март, неделя, ще се състои и каноничният избор. На него от двамата епископи, избрани от епархийските избиратели на 5 март във Враца, митрополитите от Светия синод, начело с патриарх Неофит, ще изберат и утвърдят новият Врачански митрополит.