Глобиха търговец на зърно за липса на връзка с НАП
Глобиха търговец на зърно за липса на връзка с НАП / netinfo

33 проверки на търговци на зърно от областта, регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно, са направили оперативните на НАП Монтана от началото на декември.

14 от проверените търговци са свързали касовите си апарати с приходната администрация  в законоустановения срок. 13 са дерегистрирани по ДДС към 1 декември. 5 са без фискални устройства, защото не извършват касови плащания. На 1 търговец е съставен акт, защото не имал дистанционна връзка със сървърите на НАП.  

Всички фискални устройства на търговците със зърно трябваше да се свържат с Националната агенция за приходите до края на ноември. Това се отнася за касовите апарати, които се използват за регистриране и отчитане на продажбите за всички извършвани от тях дейности.  

До края на март следващата година всички останали търговци трябва да установят дистанционна връзка с приходната администрация. НАП призовава клиентите си да не изчакват, защото с наближаването на крайните срокове се удължава и времето, за което технологично става връзката.

Всеки търговец може да провери дали касовият му апарат подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на новата наредба за отчитане на продажбите с фискални устройства или ще му се наложи да си купи нов. Софтуер за проверка на възможността за доработване е публикуван на интернет страницата на агенцията www.nap.bg в рубриката „Свържете касовите си апарати с НАП".

Там търговците могат да намерят полезна информация за реда, сроковете и начините за осигуряването на е-връзка с приходната администрация. В секцията е публикувана и брошура с отговори на основните въпроси, свързани с осигуряването на електронната връзка.

 

Допълнителна информация за това кой модел касов апарат може да се  доработи и в кои случаи се налага купуването на нов може да се намери в сайта на приходната агенция www.nap.bg или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.