Гласуване раздели местна власт на стара и нова
Гласуване раздели местна власт на стара и нова / Петя Димитрова
Кметът Иво Иванов и народният представител Димитър Аврамов
49756
Кметът Иво Иванов и народният представител Димитър Аврамов
  • Кметът Иво Иванов и народният представител Димитър Аврамов

Гласуване за членове на Управителния съвет на Сдружението на общините в Република България от Северозападния район за планиране показа ясно разделение между новоизбраните кметове и председатели на общински съвети и тези с опит. От предложените кметове с опит от над два мандата повечето от участниците в събранието не подкрепиха нито един.

Домакин на двудневното събрание на представителите на местната власт от областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен бе Монтана. Осем бяха издигнатите кандидатури: Минчо Казанджиев - кмет на Ловеч, Иван Аспарухов - Мездра, Златко Живков - Монтана, Димитрана Каменова - Берковица, Иво Иванов Лом, Владимир Владимиров - Кула, Румен Маноев - Козлодуй и Майдън Сакаджиев - п-л на ОбС Никопол.

Всеки от тях имаше по три минути да обясни как ще защитава интересите на Северозападния район за планиране, като конкретни теми и проблеми засегнаха само кметовете с опит - Златко Живков, Иван Аспарухов, Минчо Казанджиев и Румен Маноев.  

След явното гласуване се оказа, че освен на липсата на опит, участниците в събранието са заложили и на партийната принадлежност. Така за членове на съвета бяха избрани само представители от ГЕРБ -  Димитрана Каменова, Иво Иванов, Румен Маноев и Владимир Владимиров.

След края на заседанието Иво Иванов каза за Дарик, че без да се подценява опита на досегашните представители, желанието на повечето новоизбрани кметове и общински председатели е да има промяна в стила и манталитета на работа в сдружението, продиктувана от новите условия и новите предизвикателства.

От действащите в момента кметове, членове на управителния съвет все още са Иван Аспарухов и Златко Живков, който е и зам.председател на сдружението. Техният мандат ще приключи с провеждането на общото събрание на НСОРБ, насрочено за края на февруари.