Фестивал БъдинЪ
Фестивал БъдинЪ / Община Видин
Седмото поред издание по традиция бе поставено пред стените на единствената запазена средновековна крепост в България - „Баба Вида“. Организатор на фестивала „БъдинЪ“ е Община Видин, с участието на групата за исторически възстановки „Първи италийски легион” от град Свищов.

Фестивал БъдинЪ

През съботния ден посетителите станаха свидетели на битки и дуели от Средновековието, които бяха демонстрирани на моста и в рова на крепостта, имаха възможност да се запознаят с техниката на обработка на глина и дърво и да дегустират дунавско вино.  

Фестивал БъдинЪ


Преди вечерния спектакъл, от сцената на летния театър кметът на Община Видин Огнян Ценков се обърна към присъстващите: „С радост мога да кажа, че с всяка изминала година интересът към средновековния фестивал „БъдинЪ“ расте и неговото организиране е още един начин да популяризираме символа на нашия град – крепостта „Баба Вида“. Видин е бил последна столица на средновековната българска държава и родово имение на последната царска династия – Шишмановци. Възстановките на събития от онази далечна епоха продължават да предизвикват любопитство. Този фестивал има своето специално място тук, сред стените на
„Баба Вида“, където историята наистина оживява“ – каза Ценков.

Фестивал БъдинЪ

В спектакъла бяха показани военни двубои, средновековни танци и огнено шоу. Фестивалът „БъдинЪ“ продължава и в неделя. Входът за всички прояви в неговите рамки е свободен.
 

Фестивал БъдинЪ

Община Видин