Шефът на АПИ обясни кои са приоритетите в работата на агенцията, свързани с региона.
Шефът на АПИ обясни кои са приоритетите в работата на агенцията, свързани с региона. / Община Монтана
До лятото на 2018 година пътят Монтана-Белоградчик, ще бъде в перфектно състояние, заяви председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов. Той и зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев бяха днес на посещение в Монтана и Видин по повод обсъждане на скоростния път Е-79.

При обиколката си провериха как се изпълняват по-големите пътни обекти на държавата в региона и се срещнаха с журналисти в началото на пътя от Монтана за Белоградчик край стената на язовир "Огоста".  Досега от него са ремонтирани 18 километра. Общата дължина на това важно за туризма ни трасе е 27 километра. Според Атанасов, фирмата-изпълнител се справя добре досега и няма съмнения, че ще изпълни ангажиментите си по договора.

По повод ремонтите, планирани на прохода Петрохан шефът на пътната агенция уточни, че започва ремонт на мантинелите, съборени от падналите дървета. До десетина дни ще стартират работите по участъка от  Костинброд до отклонението за Годеч. Така целия път през прохода да бъде ремонтиран. Остава отсечката покрай Боровци до Монтана, за която ще се търсят средства.

Пред старт е и ремонтът на Е-79 в участъка от Мездра до Ботевград. Проектът е в напреднала фаза, уточни Атанасов.

Приоритет за АПИ през декември обаче ще бъде свлачището на пътя при село Орсоя, което е около 10 километри. Това са крайно-необходими мерки и за изпълнението им са отделени 1 милион лева от бюджета на АПИ за дейностите за укрепване на този участък от пътя.