Златко Живков
Златко Живков / Дарик Враца
Три фирми ще бъдат отличени с почетна значка на Община Монтана по повод 126-ата годишнина от обявяването на селището за град. Наградата, която традиционно се дава от 17 години насам, е за принос в икономическото развитие на Монтана. Почетните значки ще бъдат връчени на дружествата "Компас”, "ОПТИКОМ" и "ЕМКО" от кмета Златко Живков на официален прием по повод празника тази вечер. 

„Компас“ е българска компания с над 20-годишна история. Основана през 1996 година, компанията стартира с производство на пастети и стерилизирани меса в малко собствено предприятие разположено в с. Комарево. „Компас“ произвежда продуктите си в пет направления - месни и безмесни пастети, стерилизирани меса, готови ястия, а от 2015 г. след детайлно проучване на пазара стартира и производство на стерилизирани рибни продукти. 

Днес месното производство на „Компас“ се осъществява в модерна фабрика с площ над 6 200 м2. В момента „Компас“ изгражда ново предприятие за производството на рибните си продукти, позиционирано в гр. Монтана, което ще бъде готово в края на годината. Фабриката ще разполага и с голям логистичен център. Общата площ, на която са разположени е 12 000 м2. В „Компас“ работят над 360 висококвалифицирани служители с дългогодишен опит.

"ОПТИКОМ" ООД е българско частно дружество, създадено преди 26 години с основен предмет на дейност търговия на едро и дребно със земеделска техника, резервни части, сервизни услуги и ремонти. То е сред лидерите в бранша с над 40 млн. лева годишни приходи и заема значителен дял на българския пазар. 

Дружеството е първият инвеститор в Технологичния парк на Монтана. Компанията присъства в града от 2011 г. и отваря свое представителство на територията на Технологичен парк още през юли 2012. През 2014 "ОПТИКОМ" е първата фирма, закупила терен от 7,5 дка, на който стартира строителството на модерен агроцентър с разгъната площ 1 200 кв.м., включващ съвременен сервиз за ремонт, обслужване и поддръжка на трактори и земеделска техника, както и магазин и склад за резервни части и смазочни материали, конферентна зала за обучения и срещи с клиенти, просторни и удобни офиси. Осигурен е и достъп за хора в неравностойно положение.

Първата модерна сграда на територията на Технологичния парк в Монтана – търговско-сервизният център на Оптиком, беше открита официално на 12 май 2016. Лентата на новия обект беше прерязана от Нейно превъзходителство посланика на Великобритания у нас г-жа Ема Кейт Хопкинс, кметът на Монтана Златко Живков, представителите на партньорите на инвеститора - JCB, Великобритания и Argo Tractors, Италия и управителя на Оптиком Веселин Генев в присъствието на над 250 гости. Инвестицията е в размер на над 2 млн.лв. и осигурява работни места на 9 служители, които се грижат за машините на над 600 земеделски стопанства в Северозападна България.

Група „Емко” е основана през 1992 г. В периода 2000 - 2001 г. придобива обособена част от бившия военен завод „Пима”. В момента във фирмата работят 360 човека. За последните две години стойността на активите на Група „Емко” нараства на над 440 млн.лева, суровинната и материална обезпеченост надхвърля 215 млн.лв, нетните приходи от продажби на групата достигат 220 млн.лв. 

Преките инвестиции доближават 30 млн.лв, изразени в ново високо технологично оборудване, закупуване на машини без аналог в региона, създават се лаборатории за най-модерни съвременни анализи, проектанско-конструкционен отдел с пълна софтуерна обезпеченост, обособяват се иновативни високо-технологични, механични и химически индустриални производства по всички европейски и световни стандарти, екологично съобразени с критериите за опазване на околната среда.

В системата на Група „Емко” в страната работят над 2000 човека квалифициран персонал, отлична организация, технологична дисциплина и управление на процесите в конкурентна среда. Бизнес програмата предвижда за следващите две години инвестиции над 50 млн. лева, откриване на нови над 200 работни места.