Кметът Генади Събков посети църквата в Царевец.
Кметът Генади Събков посети църквата в Царевец. / Община Мездра
Днес Община Мездра осигурява свободен достъп на посетители в два от най-известните културни обекта в региона – Археологически комплекс „Калето“ и средновековната църква „Св. Никола“ в с. Царевец. По този начин Общината се включва в  тазгодишните мероприятия, част от Европейските дни на наследството /ЕДН/ - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз.

Кметът на Мездра инж. Генади Събков бе сред посетителите на двете емблематични места. Храмът "Св. Никола" е заобиколен от стари надгробни паметници от Възраждането и е единственият запазен в България с изцяло зидан иконостас и стенописи върху него. Инж. Събков отбеляза, че църквата пази духа на българщината и  духовността от XIII-XIV век. „Сигурен съм, че всеки, който посети църквата „Св. Никола“ ще се настрои положително и ще почувства енергията на нашите предци, защото духовността е тази, която ни е запазила като народ и държава. В архитектурно отношение тази църква  има своите особености и автентичност. Мисля, че зад камъка тук се усеща и топлината на общуването със свръхестественото и помежду ни. Нека намерим време да се почувстваме българи и да посещаваме подобни места и много други туристически обекти, които са символ на българщината“, каза още инж. Събков.

Деца и родители разгледаха днес безплатно забележителностите на Мездра.
Община Мездра


Легендата разказва, че преди много години, когато турците унищожавали православните храмове, тази църква била пощадена, но за да докажат на българите,че не уважават  християнските светии, с мечове изболи очите им по стенописните изображения. По-късно боголюбиви селяни ги напълнили с восък. И така, макар и осквернена, църквата „Св.Никола“ продължавала през вековете да бъде крепост на българския, християнски дух и народност.
 
Много родители днес заведоха децата си и на Калето. Сред първите малки посетители бяха 6-годишната Стефани Иванова и 11-годишната Инна Врачовска. Децата бяха очаровани от природата и многобройните забавления, които комплексът предлага.  

Археологически комплекс „Калето” е олицетворение на 70-вековен кръстопът на цивилизациите, който разказва за човешката история от медно-каменната, римската и тракийската епоха до Средновековието. Хълмът е естествено защитен и разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес. Комплексът е сред Стоте национални туристически обекта и е обявен за археологически паметник на културата.