/ Дарик - архив
Окръжната прокуратура във Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Мирослав М. (на 18 години) и Анатоли А. (на 57 години) за извършено от тях престъпление. Около 4 часа сутринта на 15.11.2016 г. Мирослав М., заедно с двама приятели, се връщал във Враца от борса в столицата, където бил закупил цветя за приятелката му. Пътували с лек автомобил „Ланчия-Либра“, управляван от Мирослав М.

По същото време от Бяла Слатина за гр. София с товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“ тръгнал Анатоли А., помолен от неговите съседи – Жана М. и Александър А., да ги закара до летището, откъдето трябвало да заминат за Англия. Докато пътували жената направила забележка на шофьора да не кара бързо, тъй като било много тъмно и се страхувала. Анатоли А. я успокоил, че има хубави фарове и да не се притеснява.

Между селата Лютидол и Ребърково между двете превозни средства възникнало пътно-транспортно произшествие. Вследствие на удара водачът на буса загубил контрол върху управлението му, автомобилът навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал в движещия се срещу него циментовоз.

Затвор за побой, при който са пострадали невинни хора в заведение

Случайно преминаващи хора оказали помощ на ранената Жана М., като я свалили от автомобила, но Александър А. бил затиснат от смачканите части на буса. Това наложило служителите от Районната пожарна служба да срежат авариралото МПС. Пострадалите били откарани в болницата в гр. Враца, където по-късно Александър А. починал от тежки травми. На Жана М. била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в счупвания на крайници.

Според заключението на извършената по делото автотехническа експертиза, причина за настъпилото на ПТП е навлизане на лек автомобил „Ланчия“ в лентата за насрещно движение и управление на буса със скорост от 139,6 км/ч. при максимално разрешена 90 км./ч.

Обвиняемият Анатоли А. е многократно наказван по административен ред за нарушения на правилата на Закона за движението по пътищата. Другият обвиняем – Мирослав М., ден преди катастрофата получил Свидетелство за управление на МПС. Престъплението, за което са обвинени, било извършено при условията на независимо съпричинителство между двама водачи.