Днес отбелязваме Преображение Господне
Днес отбелязваме Преображение Господне / Dariknews.bg, архив
Един от големите християнски празници е днешният – Преображение Господне. На този ден Църквата ни напомня едно от най-важните евангелски събития - явяването на Господ Иисус Христос в небесната слава пред трима от Неговите ученици - апостолите Петър, Йоан и Яков.
 
На Преображение се чества събитие, потвърждаващо божествения произход на Иисус Христос, припомнят от Светия Синод на Българската православна църква.

Според Светото Евангелие, Господ се изкачил заедно с апостолите Петър, Йоан и Яков на планината Тавор, която се намира край Галилея. Тук Той се отдалечил малко от тях и започнал да се моли. Учениците в това време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус преобразен - лицето му се изменило и светело като слънце, дрехите му пък станали бели като сняг. С него имало двама мъже, сияещи от слава – това били древните пророци Мойсей и Илия, които беседвали за предстоящите му страдания и за края му в Йерусалим.

Изведнъж светъл облак осенил всички и от облака се чул глас, който казвал: "Този е Моят възлюблен Син, върху Когото е Моето благоволение! Него слушайте!". Учениците от страх паднали ничком, но Господ се допрял до тях и им казал: "Станете, не бойте се!"
Това събитие било предназначено да предпази апостолите от съмнение при вида на Христовите страдания и да укрепи вярата им. Това чудно явление трябвало да отвлече апостолите от земните помисли за величие, като ги направи свидетели на небесната слава на Христа, посочват още от Синода на БПЦ.

По повод празника днес във Враца, в катедралния храм „Св. апостоли“, ще бъде отслужена архиерейска света литургия. Тя ще бъде оглавена от Врачанския митрополит Григорий и ще започне в 9 часа. След богослужението, по стара традиция, ще бъде осветено първото за годината грозде.

Преображение Господне е голям празник и затова, макар да се пада по време на Богородичният пост, на този ден се разрешава на трапезата да се сложи риба. 
 
БГ патриаршия