Дискусионни форуми за ограничаване на сивия сектор
Дискусионни форуми за ограничаване на сивия сектор / Димитър Стефанов

Дискусионни форуми за обсъждане на мерки за ограничаване на сивия сектор при трудовоправните и осигурителните отношения се проведоха в Монтана и Видин. Организатор е Българска търговско-промишлена палата. Домакин на първата кръгла маса беше Областна администрация Монтана. Във форума на 16 април участваха заместник-областните управители на Монтана Нина Петкова и инж. Калин Хайтов, представители на "Инспекция по труда", "Бюро по труда", КНСБ и КТ "Подкрепа".

Във Видин присъстваха представители на бизнеса и институции, работодатели и синдикати. На форума Красимир Кирилов от Видинската търговско-промишлена палата запозна присъстващите с тенденциите на трудовия пазар, след което бяха дискутирани някои от основните проблеми между работодатели и наети лица.

Дискусионни форуми за ограничаване на сивия сектор
netinfo
Целта на срещите е институциите и работодателите да обединят усилия в предоставянето на по-добри условия на труд. По време на дискусиите се споделиха основните проблеми в различните сектори и се предложиха адекватни мерки за превенция. Всички присъстващи се обединиха около идеята на форума, че от първостепенно значение е запазването на работни места и създаването на нови, както и да се защитят интересите на работещите. Друга актуална за двата региона тема бе и ограничаването на сивия сектор, както в икономиката, така и в трудовоправните и осигурителните отношения.