Цвета Караянчева откри изложбата.
Цвета Караянчева откри изложбата. / Община Враца
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът на Враца Калин Каменов откриха в парламента изложба от рисунки на възпитаници от Начално училище „Св. Софроний Врачански“ във Враца.

Четвърти преглед на мажоретните състави във Враца

Експозицията е част от програмата, посветена на 110-ата годишнина от основаването на учебното заведение и 280 години от рождението на неговия патрон. Изложбата включва картини, макети и други произведения на изобразителното изкуство, сътворени от ученици между 1 и 4 клас.

При откриването на изложбата.
Община Враца

Днес сме заедно и празнуваме таланта на нашите прекрасни деца, подчерта в приветствието си Цвета Караянчева. Председателят на парламента добави, че представените творби са на деца, които влагат енергията си не само в своето творчество, но и за по-добри резултати в учението.

Кметът Калин Каменов отбеляза, че Св. Софроний Врачански е духовният закрилник на града, който се е борил българската писменост, език и книжовност да бъдат запазени и предадени на поколенията.

„Ваканция, здравей! Да играем безопасно“

Днес, като негови потомци, наш дълг е да прославяме делото му, каза той. Калин Каменов отчете и ролята на НУ „Св. Софроний Врачански“ като едно от най-добрите начални училища в страната.

На откриването на изложбата в Народното събрание присъства и Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, който  пожела на малките художници да продължат да прославят своето училище и с други прекрасни инициативи.

Той допълни, че през 2019 г. ще бъдат почетени още две годишнини, свързани с личността на Софроний Врачански - неговата епископска хиротония и канонизацията му за светец от Българската православна църква.