/ Петя Димитрова
Пламен Петков
100983
Пламен Петков
Текла Харангозо
  • Пламен Петков
  • Текла Харангозо
На малко площадче в планинското градче преди 6 години бе издигат бюст-паметника на офицера Стефан Дуньов - обявен за национален герои на три държави.

От тогава всяка година дипломати от унгарското посолство идват на 15 март - национален празник на страната, да се преклонят пред паметта на българина, сражавал се за освобождението на Унгария. Днес в Чипровци пристигна извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Текла Харангозо.  

Тя бе придружена от заместник-ръководителя на мисията Золтан Хорват, директора на Унгарския културен институт Дьорди Димитров и консула  Чаба Балаж. Заедно с чипровчани днес те отбелязаха 171-годишнината от обявяването на Унгарската революция с преклонение пред един от героите на национално-освободителните борби на Унгария - полковник Стефан Дуньов. 

Тържеството в Чипровци
Петя Димитрова

„Дължим благодарност на ръководството на град Чипровци за усилията, които полага, за да запази жив спомена за Унгарската революция, заяви в обръщението си посланик Харагозо. Този благороден жест в значителна степен допринася за укрепване на връзките между нашите два народа”, допълни тя.

Пред възрастни и деца дипломатът разказа за 15 март 1848 година, когато  жителите на град Пеща излизат на улицата, за да приветстват възторжено ораторите на революцията. Те настояват за граждански права, за  икономическа и политическа свобода в рамките на Хабсбургската империя. Денят, в които избухва революцията е национален празник за Унгария.

Тържеството в Чипровци
Петя Димитрова

Смелият военен офицер Стефан Дуньов участва в редица сражения на национално-освободителното въстание и бива тежко ранен. След поражението споделя съдбата на всички останали борци. Осъден е на няколко години затвор, които излежава и  след това емигрира в чужбина.

Кметът на Чипровци Пламен Петков поздрави гостите и в словото си  направи ретроспекция на отношенията между унгарския и българския народ. „Ние сме особено горди, че има един град в някогашна южна Унгария - град Винга, основан от чипровчани след погрома на голямото въстание от 1688 година.

„Градът става  значим, културен, български център, където и до днес се пази с обич и преклонение спомена за Чипровци като за свято място за предците, заяви Петков. През ХІХ век там се ражда и живее един от най-великите представители на старите чипровски заселници - Стефан Дуньов  

Той е носител на гордия непримирим дух на вингани и символ на вечния стремеж към свобода и съвършенство - герой на Унгария, Италия и България. Поклон пред паметта му.”

Тържеството в Чипровци
Петя Димитрова

На отбелязването на годишнината от Унгарската революция в Чипровци присъстваха главния секретар на областна администрация – Монтана Иван Тодоров и председателя на дружеството на банатските българи Светлана Караджова.