конкурс ТПП Враца
конкурс ТПП Враца / ТПП Враца
Национален конкурс за късометражен филм на тема „Враца – нашата Европа!“ обявява Център Европа Директно Враца към Търговско-промишлена палата – Враца. Инициативата е част от работната програма за 2019 година.
 
Конкурсът има за цел да покаже ползите от членството ни в ЕС и по този начин да стимулира дебата на регионално равнище, показвайки добавената стойност от регионалната политика на ЕС за нашия регион и по конкретно в областите:  образование, градска среда, бизнес култура, развитие на IT сектора, дигитализация във всички сектори.
 Всеки ден сме свидетели на начина, по който тези области променят ежедневието на хората и облика на региона. Покажете как ВИЕ виждате ползите от членството ни в Европейския съюз в областите: образование, градска среда, бизнес култура, развитие на IT сектора, дигитализация във всички сектори, чрез своя късометражен филм. Късометражният филм трябва да отговаря на изискванията в направления Игрални, Документални филми или микс от двата жанра.
 
Игрални филми
 
Кратка игрална новела със сюжетна линия и герои. Продължителността на филма трябва да бъде в рамките на 5-10 минути с включени начални и финални надписи.
 
Документални филми
 
Може да бъде кратка история в търсенето на истина или представяне на реалността в миналото или настоящето. В този стремеж може да бъдат предприети всякакъв брой подходи - използвайки експериментални техники, архивни кадри и фотографии, интервюта с хора и интерпретации на актьори, илюстриращи дадено съществуващо действие.
  
Участниците могат да бъдат от всички възрастови групи и да упражняват всякакви професии, вкл. режисьори, художници, PR, журналисти, IT специалисти, фотографи, артисти, сценаристи, оператори, вкл. дрон оператори, монтажисти, гримьори, тонрежисьори и др. от България.
 Общият брой на участниците е неограничен – върху един филм може да работи екип, а може да е създаден и от едно лице.
 
 В направленията може да се участва с готов създаден авторски филм или с разработен с подкрепа филм.
 
Участниците в първия вариант сами разработват сценария, заснемат и монтират филма. Участниците във втория вариант преминават през следните етапи в разработката на филма:
 
Заявка за идея за заснемане на филм – от 12 август 2019 до 20 септември 2019 г.
Първа среща на заявилите участие с организаторите и менторите на 24 септември 2019 г.
Виртуални индивидуални консултации с менторите  – от 24 септември 2019 до 03 октомври 2019 г.
Втората среща с организаторите и менторите на 04 Октомври 2019 г.
Време за филмова продукция от 05 октомври 2019 г. – 18 октомври 2019 г.
Довършителни работи по монтажа, озвучаването и др. в рамките на 48 часа,  участниците ще могат да направят, съвместно с ментори и консултанти, по време на CodeWeek Враца 2019, който ще се състои на 19 октомври 2019 – 20 октомври 2019 г. в гр. Враца (необходима е регистрация за CodeWeek Враца 2019 )
Официално награждаване  на късометражните филми - 20 октомври 2019 г.
 
НАГРАДИ
Награди на професионалното жури:
 
Първа награда – Ваучер на стойност 700.00 лв. за закупуване на техника и оборудване от Dynaphos професионално студийно осветление и друго студийно оборудване
 
Втора награда – Ваучер на стойност 500 лв. за закупуване на техника и оборудване от Dynaphos професионално студийно осветление и друго студийно оборудване
 
Трета награда - Ваучер на стойност 300 лв. за закупуване на техника и оборудване от Dynaphos професионално студийно осветление и друго студийно оборудване.
 
От трите филма, класирани от първо до трето място, изработени по време на събитието „Направи филм на тема „Враца - нашата Европа!“ ще бъде изработен един обединяващ късометражен филм за добавената стойност от регионалната политика в нашия регион, по-конкретно в областите образование, градска среда, бизнес култура, развитие на IT сектора, дигитализация във всички сектори, с продължителност минимум 30 мин. Филмът ще е предназначен за широката общественост от област Враца с последващи прожекции в периода от декември 2019 г. до март 2020 г. в градовете от област Враца – гр. Враца, гр. Бяла Слатина,  гр. Козлодуй, гр. Криводол и гр. Мездра.
 
Пълният регламент на Конкурса е публикуван на интернет страницата на Европа Директно Враца  : http://europedirect.cci-vratsa.org/bg/natsionalen-konkurs-za-kasometrazhen-film-vratsa-nashata-evropa-organiziran-ot-tsentar-evropa-direktno-vratsa-kam-targovsko-prom/