Британски гражданин убил 11-годишния Станислав
Британски гражданин убил 11-годишния Станислав / ОД на МВР Видин

Събрани са достатъчно доказателства, уличаващи британския гражданин Д.Б. в убийството на 11-годишното момче от с.Лагошевци, съобщиха от полицията във Видин. На 71-годишния мъж е повдигнато обвинение за умишлено убийство на малолетно лице.
Наблюдаващият прокурор по досъдебното производство е внесъл искане в Окръжен съд-Видин за налагане на постоянна мярка "Задържане под стража" на обвиняемия.

Подробности по разкриването на тежкото криминално престъпление бяха съобщени днес на брифинг в областната дирекция на МВР от Владислав Влашев - наблюдаващ прокурор по досъдебното производство и комисар Марчо Марков - директор на ОДМВР-Видин.

След упорита, денонощна оперативно-издирвателна работа и проведени процесуално-следствени действия, видинските криминалисти и служители на Главна дирекция "Криминална полиция", с активното съдействие на психолози от Института по психология на МВР събраха достатъчно доказателства, уличаващи 71-годишния британски гражданин Д.Б. в убийството на 11-годишния Станислав Мирчев от с.Лагошевци, общ.Димово.

18 дни продължи издирването на детето, на 21 януари тялото му бе открито в стръмен дол на местността "Диловец" в землището на селото. Според заключението на съдебния лекар, след извършената аутопсия, причината за смъртта на момчето е механична асфикция в резултат на удушване, констатирани са и следи от извършени блудствени действия назад във времето.

Незабавно започват разпити на близките и жители на селото в качеството им на свидетели. Сред тях е и британския гражданин Д.Б., със статут на продължително пребиваващ в РБългария, който живее от пет години в собствен имот в с.Лагошевци. Същият бил подложен на изследване с полиграф, след което е направил самопризнания пред съдия от Окръжен съд-Видин.

Извършени са процесуално-следствени действия по претърсване и изземване, проведен е следствен експеримент, при който мъжът направил пълна възстановка на извършеното от него престъпление. Пред разследващите запазил пълно самообладание, държанието му било хладнокръвно.
Установено е, че убийството на Станислав е извършено в деня на изчезването му - 4 януари, около 16.00 - 16.30 часа. Детето отивало да занесе храна на възрастен мъж, пътят му минавал покрай имота на британския гражданин. Същият твърди, че излязъл на улицата провокиран от скимтене на кучето му. Видял момчето, за което имал съмнение, че тормози кучето, хванал го за врата и започнал да го души. Влачил детето, душейки го, към полето и изхвърлил тялото в дола. Веднага след това се прибрал в дома си.

Към настоящия етап на разследването не са събрани доказателства, уличаващи 71-годишния мъж в извършването на блудствени действия с момчето. Назначени са множество експертизи, предстои назначаването и на съдебно-психиатрична и психологическа експертиза за установяване на вменяемостта на Д.Б.
Продължава работата по случая и доказването на извършеното престъпление по чл.116, ал.1, т.4 предложение ІІ, във връзка с чл.115 от НК.