чешма
чешма / netinfo
Районната здравна инспекция в Монтана обяви, че във водата на две села от региона са открити завишени стойности на арсен. Става дума за водата в селата Георги Дамяново и Меляне, която е подавана от централен водоизточник, използван при нужда през летния сезон – шахтов кладенец,  намиращ се в с. Г. Дамяново. Лабораторните анализи са направени на 29 и 30 август, а след излизането на резултатите РЗИ – Монтана е издала предписания до „ВиК” ООД гр. Монтана и до кмета на община Георги Дамяново, с които ги задължава:
-    Да се информира населението на с. Г. Дамяново и с. Меляне, че водата от централно водоснабдяване към момента е негодна за питейни цели и приготвяне на храна.  
-    Да се извърши почистване и дезинфекция на водоемите и водопроводната мрежа в с. Г. Дамяново и с. Меляне.
-    Да се ограничи ползването на питейната вода от населението на с. Г. Дамяново и с. Меляне за питейни нужди и приготвяне на храна.
-    Да се възстанови водоподаването на питейна вода от централен водоизточник – каптаж – „Помеждинска бара“ с. Г. Дамяново.
-    За питейни нужди на жителите на населените места да се организира доставянето и осигуряването на питейна вода с водоноски, отговарящи на изискванията към съдовете и резервоарите за вода за пиене.
-    Да се извършва ежеседмичен мониторинг на водата от централното водоснабдяване на с. Г. Дамяново и с. Меляне.
-    Да се изпраща ежеседмичен информация на РЗИ – Монтана за извършеният анализ на водата.
-    Да се проведе проучване с цел установяване на причините за завишените стойности на арсен в питейната вода.
-    Своевременно да се информира РЗИ – Монтана за констатациите от проведеното проучване с цел установяване на причините за завишените стойности на арсен в питейната вода и предприетите действия за отстраняване на несъответствието.

През юли в други три монтански села бяха открити завишени стойности на арсен - Кобиляк, Бели брег и Громшин.