Административен съд Враца гледа първото дело за резултатите от балотажа в Мизия
Административен съд Враца гледа първото дело за резултатите от балотажа в Мизия / netinfo
Административен съд Враца отложи за 26 ноември делото на кандидатът за кмет на община Мизия Иван Даков срещу настоящиякметВиолин Крушовенски. Искането до Административен съд Враца е за невалиден избор на кмет в община Мизия, тъй като разликата е 4 гласа в полза на Крушовенски. В хода на делото бяха изтъкнати нарушения в две от секциите с номера 3 и 8.

Съдът назначи вещо лице, което да извърши проверка в териториално звено ГРАО на община Мизия за начина на съхранение на изборните книжа на двете секции – дали са запечатани и има ли разлика от останалите материали. Страните трябва да се запознаят още с 4 жалби от изборния ден, които са от членове на НДСВ.

Според председателя на ОбИК в Мизияска, до пряко решение за обявяване на избора не се е стигнало поради грубото вмешателство на 3 души, влезли по време на окончателното заседание. Те са повлияли непряко за решението и на крайния резултат при изборите. В 3 дневен срок всяка една от страните трябва да направи писмено становище по нови материали, приложени към делото.

Съдът определи още да се извърши проверка на изборните книжа в секции с номера 3 и 8 и да бъде даден отчет дали сред тях има такива бюлетини, които не отговарят на установения законосъобразен образец.

Това е първото от делата, които ще разгледа Административния съдвъв Враца. Още 5 общини имат заведени съдебни дела, касаещи местните избори във Вировско, Бяла Слатина, Рогозен, Остров и Ракево.