/ iStock/Getty Images
За събиране на дългове участниците упражнявали изнудване, принуда, както и други силови методи
Прокуратурата във Видин води разследване за незаконна банкова дейност, извършвана от организирана престъпна група, съобщиха от обвинението.

Досъдебното производство е било образувано през януари 2022 г. с постановление на Специализираната прокуратура за незаконна дейност, извършвана от организирана престъпна група, създадена с користна цел.

Мащабна акция срещу лихварите във Видинско, атакуваха ли ГДБОП и грешен адрес

След закриването на специализираните структури делото е прието по компетентност от Окръжната прокуратура. В хода на разследването са събрани доказателства, че от 2015 г. до настоящия момент структурираното трайно сдружение основно се занимавало с незаконна банкова дейност на територията на областта.

За събиране на дългове участниците му упражнявали изнудване, принуда, както и други силови методи спрямо техните длъжници. По делото са проведени разпити на свидетели, извършени са разпознавания, както и други действия по разследването.

Установена е съпричастността към дейността на организираната престъпна група на трима души - на 50, 48 и 37 г. В обитаваните от тях жилища, ползваните дворни места и прилежащите постройки е извършено претърсване и изземване.

Единият от обвиняемите, е привлечен към наказателна отговорност и за изнудване. Събрани са доказателства за това, че той е принудил едно лице да се разпореди с парична сума в размер на 2 000 лева и го заплашил.

Тримата са привлечени в качеството на обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа.