/ iStock
На 29 юни отбелязваме Петровден. На този ден Белоградчик отбелязва празника на града.

Той води началото си от 1906 година, когато за първи път е проведен в града под скалите Белоградчишкият панаир. Неслучайно хората от района избират да празнуват точно на  християнския празник, когато църквата слави християнските Първовърховни Апостоли Свети Петър и Свети Павел, разказва историята на празника зам.-кметът на Белоградчик Росен Младенов.

iStock

Името Петър произлиза от гръцката дума за "камък" (скала - petros). Предците ни, живеели от векове на тази земя, свързват празника на Свети Петър - Петровден с уникалните Белоградчишки скали, допълва Младенов. И  Апостолите Свети Петър и Павел са избрани за покровители на града.

iStock

Празникът в скалния град тази година ще започне по традиция със Света тържествена литургия в храма "Свети Великомъченик Георги Победоносец".

В Художествената галерия "Вълчо Вълчев“ ще бъде подредена изложба на детски рисунки от Националния конкурс „Белоградчик-скалната столица на България“. Тази година знакът "Почетен гражданин на град Белоградчик и Общината” ще бъде връчен на д-р Тодор Вълов, дългогодишен лекар във видинската болница.

Началото на празника ще бъде дадено вечерта на площад "Възраждане“ от духовият оркестър към Народно читалище "Развитие – 1893 г.“  В концертната програма за празника ще участват  децата от детска градина "Иглика”, Мажоретен състав, Вокална група "Звънчета” и "Школа за народни танци” към Центъра за подкрепа на личностното развитие - Детски комплекс Белоградчик , певческа група "Пей сърце“ към пенсионерски клуб "Мадона“.

iStock

От 29 юни до 3 юли присъстващите на празника ще имат възможността да посетят изложението „Българско е!”. В него участват производители на сувенири от дърво и плат, билкови сапуни, струговано дърво, градинска и битова керамика, свещи, вино, мед, дървени играчки, бижутерия и други.

Вечерта на 29 юни, на сцената в местността "Панаирището“, сред скалите, ще започне концерт, с който ще бъде даден старта на традиционния Белоградчишки панаир, който ще продължи  до 3 юли включително.

iStock

На 30 юни в Белоградчик ще гостува Общинският драматичен театър - Видин с постановката "Няма да платим, няма да платим!" по Дари Фо. Представлението ще се играе в салона на читалището, а входът е свободен.

На 1 и 2 юли панаирът продължава с много атракции и забавления за деца  и възрастни. Концертните изяви са от 20 часа, като в петък на 1 юли ще свири и пее Йордан Йончев - Гъмзата, а на втори юли- концерт ще изнесе сръбската певица Наташа Джорджевич. В същия ден по традиция в Заседателна зала на общинската администрация ще започне творческата среща на Литературен клуб "Георги Савчев" при Народно читалище "Развитие - 1893 г.", която се организира съвместно с Дружеството на писателите от Видин.
БТА