/ БТА
Новият общински съветник Албена Панова положи клетва и подписа клетвена декларация
На извънредно заседание Общинският съвет във Видин прие актуализация на бюджета на Общината и промяна в поименния списък за капиталови разходи. Актуализираната бюджетна рамка възлиза на близо 104 млн. лева.

В началото на заседанието новият общински съветник Албена Панова положи клетва и подписа клетвена декларация. Тя влиза на мястото на Лозина Николова от групата на коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Заместник-кметът по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие Цветомира Илиева представи пред общинските съветници актуализираната бюджетна рамка.

Съветниците във Видин приеха бюджета и избраха заместник-председатели на Общинския съвет

Тя акцентира върху увеличението от 19,22 млн. лева, като първоначалният бюджет от 83,91 млн. лева се актуализира на 103,12 млн. лева. Разликата се дължи предимно на бюджетните трансфери, които са постъпили през годината по сметката на община Видин.

По-големите суми са субсидии за превозвачите, за провеждането на изборите, за наводнението в Дунавци, по механизма за лична помощ, за изграждане на физкултурния салон в Основно училище „Иван Вазов“, за ремонт на покрива на Средно училище „П. Р. Славейков“ и други.

Общинските съветници единодушно подкрепиха предложената актуализация на бюджета и поименния списък. Одобрено бе и предложението за партньорство по операция „Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизиране на системите за социална закрила“ - Компонент 1 за надграждане на дейностите по управление и предоставяне на „приемна грижа“ на областно и национално ниво по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027. „Дейностите по проекта остават същите: възпитание, обучение и отглеждане на деца в приемни семейства.

Средствата са целеви и са осигурени от Агенцията за социално подпомагане“, обясни заместник-кметът хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова. Местният парламент гласува още Стратегия за развитие на предучилищното и училищното образование 2024-2028 година, предложения за провеждане на търгове с тайно наддаване за отдаване под наем на помещения публична общинска собственост за извършване на здравна дейност, както и за одобряване на няколко подробни устройствени планове за обекти на територията на Общината.
Росен Младенов, БТА