Жители на великотърновския квартал "Св.Гора" протестираха мирно пред ВиК дружеството в града заради ниското налягане на водата в
домовете им. Те са внесли подписка от името на повече от 20 домакинства, с настояване дружеството да предприеме незабавни
ремонтни действия по ВиК инфраструктурата, за да могат хората да ползват вода с нормално налягане.

Според Богомилка Стефанова, която живее на улица "Киприян", проблемът е с давност повече от две години, но особено се е изострил след последните големи аварии на магистралния водопровод в града, заради които във Велико Търново на два пъти в рамките на една седмица водоподаването беше спряно.

Авария остави Велико Търново и девет села без вода (СНИМКИ/ВИДЕО)

Заради ниското налягане хората не могат да ползват своите перални и съдомиялни машини, а в други домакинства не могат да се изпълнят до нужния обем котлите към газовите инсталации и хората нямат нито топла вода, нито отопление, посочи тя.

С хората се срещна главният инженер на дружеството Илия Сирмов, който подчерта, че проблемът се дължи на амортизираните и остарели тръби, в които се появяват течове след всяка една голяма авария. Той пое ангажимент до края на седмицата водоснабдяването в квартала да бъде подобрено. За целта ще бъдат пуснати допълнителни връзки от по-висока зона, за да се увеличи налягането. Екипи на дружеството ще реагират при всеки пробив в мрежата, който неминуемо ще се появи заради подаването на вода с по-високо налягане, посочи той.

По думите му в още няколко квартала в града, където ВиК инфраструктурата не е подменяна от повече от 50 години, има такива проблеми, затова съвместно с общината и държавните институции се разработват проекти за финансиране, необходимо за подмяната на амортизираните тръбопроводи.
БТА