За 17-ти път Велико Търново ще бъде център на фолклорна фиеста
За 17-ти път Велико Търново ще бъде център на фолклорна фиеста / Дарик нюз

„За 17-ти път Велико Търново ще бъде фестивал. Предстои най-хубавата седмица в културния живот на града ни. Всеки път ни изненадват атрактивните и интересни участници, правят ни съпричастни с фолклора на страни, за които само сме чували”, каза на пресконференция Нелина Църова- директор на Дирекция „Култура” в Община Велико Търново. За изминалите шестнадесет години на сцените на Международния фолклорен фестивал в старата столица са се представили 231 ансамбъла от 98 страни. Участвали са 220 български състава. Пред повече от 515 000 зрители са изнесени над 528 концерта, добави президентът на международния фестивал Емил Павлов.

През това лято в старата столица пристигат певци и музиканти от Индия, Румъния, Египет, Грузия, Индонезия, Македония, Мексико, Колумбия и България. Събитието ще се проведе от 19 до 26 юли в Летния театър. Над 550 участници от 9 чуждестранни ансамбъла и 8 български фолклорни групи ще представят богат репертоар от изпълнения.

„Фестивалът е един от най-представителните, които се провеждат в Източна Европа. От 13 години е носител на званието „Фестивал на CIOFF ” и е един от най-популярните от този род събития в света на фолклора”, каза още Емил Павлов. По неговите думи участниците са прелетели 45 000 километра, за да се съберат под Царевец и са похарчили за билети 142 000 евро.

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 19 юли (събота) от 18.30 часа с дефиле и представяне на групите пред сградата на Община Велико Търново, а от 20.00 часа започва гала концерт на сцената на Летния театър. На 20 юли (неделя), ще се изявят групите от Индия, Индонезия, Колумбия, Румъния и индийския щат Манипур. На 21 юли (понеделник), жителите и гостите на Велико Търново ще имат възможността да се насладят на представянето на участниците от Египет, Грузия, Мексико, отново Манипур и Румъния. Във вторник – 22 юли, на сцената на Летния театър в старата столица в програмата ще се включат изпълнители от Грузия, Индия, Индонезия, Колумбия, Манипур и Македония. На следващия ден – 23 юли е концертът на групите от Индия, Колумбия, Македония, Мексико и Манипур, а на 24 юли имаме шанса отново да гледаме танците на Египет, Грузия, Индия, Колумбия, Македония, Мексико и Румъния.

За 17-ти път Велико Търново ще бъде център на фолклорна фиеста
netinfo


Петъчната вечер (25 юли) е посветена изцяло на българския фолклор. Концертът е част от финалния етап на Четвъртия национален преглед на фолклорните ансамбли, който се организира от НС на CIOFF България. За великотърновци и гостите на града ще танцуват и пеят колективи от цялата страна – ПФА „Искра”, ДЮФА „Българче”, ФТА „Жар”, ТА „Търновче”, ФК „Сидер войвода”, ФФ „Илиев” и други.

В последния ден на фестивала на 26 юли (събота), ще се проведе дефиле на групите, което ще започне от Паметника на обесените от 19.00 часа. Час по-късно започва церемонията по официалното закриване на фолклорния фестивал, с участието на всички чуждестранни групи. Всички концерта са с начален час 20.00 часа и с вход свободен.

Организаторите на Фестивала са предвидили томбола с атрактивни награди за зрителите, както и анкета, с която ще бъде избран любимият ансамбъл на публиката.
Международен фолклорен фестивал Велико Търново`2014 се провежда в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година.