Всеки трети ученик е активен пушач
Всеки трети ученик е активен пушач / netinfo

31-ият майски ден е Световният ден без тютюнев дим. Тази година Световната здравна организация определи за надслов темата „Среда, свободна от тютюнев дим – затворените пространства без тютюнев дим. Създавай и се наслаждавай на 100% околна среда без тютюнев дим”.

В среда с тютюнев дим се съдържат над 4000 химически вещества, някои от които са карценогенни и токсични. Проучвания на СЗО са установили, че при непушачите, които живеят с пушач, рискът от рак на белия дроб е 20-30% по-голям. Допълнителният риск от тютюневия дим на работното място се оценява на 12-19%. Рискът от сърдечно-съдови заболявания сред непушачите се увеличава с 25-30%, ако живеят с пушач. Пасивното пушене се свързва със заболяванията на дихателните пътища и е основна причина за изостряне на заболявания като асма, алергии и хронични обструктивни белодробни заболявания, които водят до социална изолация и изолация на работното място.

През тази година Министерството на здравеопазването проведе допитване за бъдещите политики на Европейския съюз за тютюнопушене на обществени места. Над 97% от участниците в електронното допитване в България се обявиха за забрана - обща или частична, на тютюнопушенето на обществени места, а под 3% са против всякаква забрана.

Повече по темата чуйте в прикачения файл от д-р Ваня Манчева от регионалната хигиенна инспекция във Велико Търново.


На заседание на Съвета на министрите по заетост, социална политика, здравеопазване и въпроси на потребителите от страните-членки на ЕС в Брюксел, министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски ще подкрепи инициативата на Европейския съюз за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места.

От Министерството на здравеопазването информират още, че на базата на тази инициатива ще бъде изготвена Препоръка на ЕС, а след няколко години - и Директива, регламентираща забраната.

В Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация страните-членки на организацията подчертават, че научните изследвания безпогрешно са установили, че излагането на тютюнев дим предизвиква смърт, болести и инвалидизация.

Затова всяка страна-членка трябва да приеме и прилага в рамките на своето национално законодателство ефективни законодателни, изпълнителни, административни или други мерки, които осигуряват защита от излагане на тютюнев дим в затворените работни помещения, в обществения транспорт, в затворените обществени места, а при необходимост и на други обществени места.