/ Боян Събев

Ректорът на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов и ръководството и Студентския съвет са легитимни. Решението е на Върховния административен съд за легитимни, съобщиха на онлайн брифинг от ръководството, цитирани от "24 часа".

Решението е окончателно и е обявено на 8 декември. Делото за оспорване избора за ректор на ВТУ за мандат 2019-2023 г., продължи повече от 2 години и половина. Производството беше по жалба на единия от кандидатите за поста – проф. Мирослав Гълъбов, която оспорваше решенията на Общото събрание на ВТУ, взети на 20 май 2019 г.

Студенти сигнализират за готвен преврат и осуетяване на изборите за попълване на Общото събрание на ВТУ

"Делото бе образувано на 4 юни 2019 г. в Административен съд – Велико Търново.

На 18 май 2021 г. той постанови решение в полза на ВТУ, като остави жалбата на проф. д-р Гълъбов без уважение и потвърди решението на Общото събрание на университета като законосъобразно.

Решението бе оспорено и се образува дело във Върховния административен съд. То завърши на 8 декември 2021 г. като ВАС потвърди изцяло решението на първата инстация, че решенията около изборите за ректор са взети от Компетентен орган и са законосъобразни, и присъди на ВТУ всички направени в производството разноски. "Считам, че това решени е изключително важно, тъй като с него беше защитен авторитета на ВТУ", поясни проф. Янка Тянкова, зам.-ректор по административно-правните дейности.

Проф. д-р Бонджолов изрази своята благодарност към студентите, които защитиха своя университет, към преподавателите и служителите, "които твърдо застанаха зад университета и разбраха какво ни готвят".

ВТУ: Кандидатът за президент на ВМРО е уволнен дисциплинарно

"Трябваше да мине време, в което се чуха и написаха какви ли не неща за ВТУ, това се отрази най-вече на работата на преподавателите, на служителите, на студентите, на имиджа на университета. В крайна сметка истината е на наша страна", заключи проф.Бонджолов.

24 часа