Уникалната църква “Рождество Христово” в село Арбанаси има храмов празник днес
Уникалната църква “Рождество Христово” в село Арбанаси има храмов празник днес / DarikNews.bg

Църквата “Рождество Христово” в село Арбанаси е паметник на културата с национално значение и съхранява уникални стенописи от 16 – 17 век. Днес тя има храмов празник.

“Църквата  е една от малкото пълно изписани църкви на територията на България от периода на Османско владичество. Тя има програма на стенописване, която я прави изключителна и я доближава до най – добрите образци от този период”, разказа Соня Петрова, главен уредник, отдел “Връзки с обществеността”  в Исторически музей – Велико Търново.

“Църквата  е построена от местните арбанашки търговци, имената на които можем да разчетем в надписите във всяко едно отделение на храма. Въпреки, че те са на гръцки език, който вече е задължителен за този период можем да видим имената на Евгения, Тодор, Кир, Стати, Георги. За съжаление авторите, художниците Атонски майстори никъде не са оставили своите имена  и  по този повод ние ги считаме като анонимни, но изкуството, което те представят е наистина високохудожествено”, обясни Соня Петрова.

Всеки, който е влизал в църквата знае, че тя е малка. Архитектурата й е променена във връзка с времето, в което е изградена. Затова пък вътре като в отворена библия може да се прочете  целият Стар и нов завет. Както в най – големите манастирски центрове така и в тази църква може да се види шестмесечен миниалог или календар, който разкрива всеки един празник от тези шест месеца. Освен, че е разказан живота на Исус Христос – както раждането му, така и празниците, чудесата, страданията, има и уникални стенописи, които не се повтарят никъде на друго място в България от това време.

“Сцената Светата Новозаветна троица или Христос по – стар от дните ни  наистина е уникална и е под едно съвсем друго влияние на критско – венецианските майстори.

Иконостасът, който все още можем да видим запазен  в храма пази икони, които се счита, че са запазени от стария иконостас. За съжаление края на 18 век – 1798 г. селото Арбанаси е нападнато от кърджалии – банди, които грабят, опустошават и голяма част от това, което е имало в църквата е завинаги унищожено.

Но храмовата икона безспорно е дело на голям майстор, защото в нея той е събрал идеята за любовта, за раждането на Бога, който е млада Бога, младият Христос, който ще донесе любовта на света – мир, благоволение, мир на небесата, а между хората – благоволение”, разказа още уредникът.

В така нареченото женско отделение е  родословното дърво на Христос – Дърво Есеево. “Не са много храмовете в България, в които можем да видим това дърво, този разказ за предците, за праотците, които съставляват дърво Есеево и как в старите книги още, в Стария завет е предречено всичко това, което се случва с чудото на  зачеването на Божията майка и раждането на Божия син”, разкри още Петрова.

Като акцент в  галерията се откроява най – старата сцена на територията на България Колелото на живота или Суетния живот в лъжовния свят.Една идея, която  представя идеята за всемира, за вселената, за влиянието на планетите върху човека

Жителите и гостите на Арбанаси и старата столица  могат да посетят  църквата на храмовия празник днес. Входът е свободен за всички, които искат  да се докоснат до този уникален храм, да почувстват Божията милост, Божието благоволение и да видят уникалните стенописи.