Ученик изработи макет на Къща на бъдещето
Ученик изработи макет на Къща на бъдещето / снимка: Община Горна Оряховица

Eдинайсетокласникът Иван Тонев от горнооряховската Професионална гимназия по електроника и електротехника „М.В.Ломоносов" създаде макет на „Къща на бъдещето". Той представлява къща, която добива електрическата си енергия от вятъра и слънцето по екологичен начин и не е зависима от големите производители на електрическа енергия.

Къщата е направена с мащаб и пресъздава реалните условия в един дом чрез аналогова и цифрова микроелектроника. Ветровият генератор е на степени според скоростта на вятъра- произведената мощност. Слънцето също е почти реално. Контролерите следят кои уреди в къщата са включени и пресмятат тяхната обща консумирана мощност, като я показват на дисплей. Тя може да се сравни с произведената мощност, която е на друг дисплей.

Ученикът представи своето творение по повод Европейските дни на слънчевата енергия, които се отбелязват през май от 2002 г. по инициатива на Австрия. Целта на екологичната инициатива е да насърчи използването на Слънцето като свободен неограничен източник на възобновяема енергия, достъпен навсякъде и за всекиго за генерирането на електричество. През 2011 г. са организирани около 8000 прояви в 19 европейски държави.