/ БТА
10 сигнала за птици в безпомощно състояние са постъпили на спешния телефон на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново през август. Седем от обажданията са били за екземпляри от вида Бял щъркел.

Бедстващите птици са били в землищата на село Павел /община Полски Тръмбеш/, Севлиево, село Самоводене /община Велико Търново/, Елена, село Долна Липница /община Павликени/, Габрово в посока село Кметовци, село Иванча /община Павликени/.

Останалите три сигнала са били за Горски улулици със счупени крила в село Смиловци /община Габрово/, Трявна и Велико Търново.

"Всички птици са изпратени за последващи грижи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора“, увери Милка Асенова, отговаряща за "Връзки с обществеността“ в РИОСВ – Велико Търново.

През август експертите са извършили още проверки по сигнали на река Стара река при моста на село Бряговица, община Стражица и на река Дряновска в землището на село Соколово, община Дряново. След получаване и оценка на резултатите от изпитванията на взетите водни проби, РИОСВ ще предприеме съответните административнонаказателни мерки, при необходимост.

Почистено е едно нерегламентирано сметище – в павликенското село Недан.
Агенция "Фокус"