/ istock
Засегнати са много хора от проблема с безводието, сред населението има недоволство и сериозни притеснения за зарази
От близо месец жителите на село Овча могила страдат от безводие и с всеки изминал ден положението се влошава.

Това каза кметът на свищовското село Христан Христов. "По високите места на селото хората трайно нямат вода, особено в западната част. В близост до източната част има помпена станция, но там водата е много слаба", посочи той.

Водната криза в Свищовско: Започна ремонт на водопровода в селата Червена и Горна Студена (СНИМКИ)

Кметът поясни, че в момента в селото е обявено безсрочно бедствено положение. По думите му преди седмица е имало пет аварии по 7-кирометровия довеждащ водопровод, който снабдява селото от водоизточника в село Червена, а днес също е имало две аварии.

"Засегнати са много хора от проблема с безводието, сред населението има недоволство и сериозни притеснения за зарази", допълни Христов.

Той посочи, че специализираната болница за рехабилитация и Центъра за настаняване на лица с деменция, които се намират в селото, към момента функционират с помощта на помпи, които усилват налягането на водата.

По думите му в гравитачното трасе се вливат още две помпени станции, които не изпомпват вода към населението, а тя се излива в деретата.

"Няма доставени водоноски в селото, жителите се снабдяват с вода от три селски чешми", допълни Христов. "Направено е всичко възможно да има лесен достъп до чешмите, ще бъдат поставени и указателни табели, че водата не е годна за пиене", заяви той.

В разгара на лятото: Обявиха бедствено положение в село Овча могила заради безводие

Според кмета на село Овча могила заради политическата криза и смяна на правителствата проблемът с безводието не може да бъде разрешен вече няколко години. "Общината има готови проекти за справяне с този проблем от четири години, които още не са приети", допълни той.

Припомняме, че миналото лято в село Овча могила отново бе обявено безсрочно бедствено положение заради нарушено водоподаване. Тогава държавният резерв подпомогна селото с 20 000 литра бутилирана вода.

Заради безводието миналата година се стигна до затварянето на специализираната болница за рехабилитация в свищовското село. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Лилия Йорданова/БТА