/ netinfo
Тази сутрин се проведе тържественото честване наpразника на НВУ "Васил Левски" във Велико Търново и отбелязването на 140-ата годишнина от създаването на първото военно училище и началото на военното образование в България.

140 години от началото на военното образование в България

Честването започна в 10.30 часа с тържествено събрание в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. В празника участваха президентът на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната Андрей Боцев и 28 предишни началници, заместник-началници и декани на факултети на военните училища и на НВУ „Васил Левски”.

Празнично слово поднесе началникът на университета бриг. ген. Пламен Богданов,  а след него взе думата президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Той бе категоричен, че Националният военен университет е сред най-престижните научни и образователни институции в страната.

"Тук се подготвят висококвалифицирани кадри - офицери и специалисти с висше образование за нуждите на българската армия, въоръжените сили и всички останали структури от системата за национална сигурност.

Университетът се ориентира успешно и към високите изисквания на пазара на труда. Искам да изразя своята огромна признателност и уважение към ръководството и преподавателите към Националния военен университет за високите резултати и всеотдайност, за чувството за дълг, с които запазихте традициите и успявате да осъвремените учебните планове и програми, формите и методите на обучение в тези трудни за България и за българската армия времена.

Искам да поздравя ръководството на университета и представителите на местната власт за отлично изградените през годините взаимодействие и сътрудничество, благодарение на които днес университетът има тези постижения, а и без които нямаше да има това благоприятно въздействие на университета върху град Велико Търново и областта. Вас, уважаеми курсанти и студенти, искам да ви уверя, че сте избрали правилното място.

То ще ви даде много стига да му се посветите напълно. Бъдете смели и всеотдайни, бъдете мъдри ръководители и служете с достойнство и чест на родината. Помнете, че да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг пред отечеството“, с тези думи Румен Радев се обърна към ръководството на ВУЗ-а, студентите и курсантите.

Президентът подчерта, че днес военното образование е изправено пред сериозни изпитания. По думите му професионално подготвените офицери, сержанти и войници са основата на модерната армия – тази армия, от която България има нужда.

Президентът подчерта, че трябва да се инвестира повече в подготовката на бъдещите кадри, изграждането им като личности и професионалисти.  „Да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг към Отечеството. Дълго ни внушаваха, че ни трябват знание и компетентности, а дългът и родолюбието биваха отпращани към миналото“, заяви той.

След тържественото слово на държавния глава, бяха връчени награди от министъра на отбраната и началника на отбраната. Началникът на НВУ връчи почетно звание „професор на годината” и грамоти Cum Laude.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че илюзията на голяма част от обществото и политическия елит, че след като сме членове на НАТО, ще има кой да ни пази и кой да ни подарява въоръжение, започва да се изживява.

След официалната част в района на Националния военен университет „Васил Левски” бяха поднесени венци и цветя на Паметника на Васил Левски и Паметника на възпитаниците. 

Честването на празника на университета щe продължи и утре. В 10.00 часа ще се състои ритуал по полагане на пръст от връх Каймакчалан и височина Калатепе в криптата на храм „Свети Седмочисленици”. В 10.30 часа в Дома на културата на НВУ „Васил Левски” началникът на университета бригаден генерал д-р Пламен Богданов ще открие Юбилейната научна конференция „140 години военно образование, традиции и перспективи”.

Ще бъде представена и книгата „Пагони в изпълнителната власт” на доцент Марко Златев, който е преподавател по военна история в НВУ и пленарен докладчик на Юбилейната конференция.

След поздравленията от официалните гости, поздравителен концерт ще изнесе Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.