/ iStock/Getty Images
Сградата на обединеното училище в еленското село Майско ще бъде разширена и реконструирана по проект, съобщиха от общинския пресцентър. Предложението на община Елена за реконструкция и пристрояване на сградата на Обединено училище "Отец Паисий" в с. Майско, е получило одобрение и ще бъде финансирано от държавния бюджет с 1 138 600 лева и общинско съфинансиране от 200 933 лв. Необходимостта от разширяване на материалната база на училището е възникнала след като през 2018 г., то е преобразувано от основно, в обединено. Година по-късно министър Красимир Вълчев е посетил училището и с кмета на Елена инж. Дилян Млъзев е обсъдил предстоящата реконструкция и пристрояване на сградата, припомниха от общината.

Мярката е необходима за организиране на учебния процес на една смяна, за намаляване недостига на места в училището и за пълно обхващане и задържане на деца от задължителната за обучение възраст в образователната система.

Училището в най-голямото село от балканската община е строено през 1960 година, когато през миналата учебна година е приело първите осмокласници, за да има класна стая за тях е преустановена дейността на подготвителната група.

В училището учат деца от Сливен и Котел, поради тази причина от следващата учебна година то ще бъде предложено за средищно. Община Сливен е подкрепила предложението.

През следващата учебна година в Обединеното училище в с. Майско ще има и десети клас, а прогнозата за 2022/2023 г. е броят на учениците да достигне 200. Ремонтните дейности трябва да приключат за 30 месеца, като прогнозната дата за начало на строителството е 1 май 2021 година.