Растат желаещите да ползват услугите на домашния патронаж в Горна Оряховица
Растат желаещите да ползват услугите на домашния патронаж в Горна Оряховица / снимка: Община Г. Оряховица

Увеличават се желаещите да ползват услугите на Домашния социален патронаж в Горна Оряховица. Към момента той е с капацитет от 320 места. Месечно около 60 души чакат да бъдат включени за ползване на услугите. Те се предоставят на  лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или поради намалена работоспособност, на ветерани от войните, на военноинвалиди и военнопострадали с постоянен адрес на територията на община Горна Оряховица.

Освен приготвяне и разнос на храна по домовете, Домашният социален патронаж извършва още и поддържане на личната хигиена в жилищните помещения, битови услуги като закупуване на хранителни продукти и вещи от първа необходимост със средства на абоната, заплащане на ел. енергия, вода, телефон и др., извършване на дребни ел.- и ВиК-услуги със средства на абоната. Патронажът съдейства и за снабдяване с помощно-технически средства, изготвяне на документи за явяване на ТЕЛК, при необходимост оказва съдействие за настаняване в специализирана институция и извършва социално-правни консултации. З

а ползване на услугите потребителите заплащат месечна такса съгласно Наредбата за определяне и администриране на месечните такси и цените на услугите в община Горна Оряховица. Максималната месечна такса, която потребителите заплащат за пълен пакет от услуги към момента не надвишава 60 лв., въпреки повишението на цените на продуктите и горивата. Услугата ползват жители на Горна Оряховица, Долна Оряховица и селата  Поликраище, Първомайци, Драганово, Горски Долен Тръмбеш, Горски Горен Тръмбеш, Върбица, Янтра и Правда.

26 служители работят в Домашния социален патронаж. Услугата е разкрита през 1976 г. като общинска дейност. От 2005 г. до момента през зимните месеци по проект към Домашния социален патронаж работи и обществена трапезария с капацитет 30 лица с минимални доходи, на които се приготвя и раздава топъл обяд.

През 2011 г. кухненската база, разположена на центъра в Горна Оряховица, беше изцяло реконструирана, модернизирана и оборудвана по проект „Енергийно-ефективна реконструкция и модернизация на обекти от социалната инфраструктура на община Горна Оряховица". Беше подменена дограмата, извършено газифициране, направен окачен таван, ремонтирани бяха санитарни възли,  ВиК инсталация, реконструирана беше осветителната и силова ел. инсталация, доставено и монтирано бе и ново кухненско оборудване. Тази година за нуждите на патронажа беше закупен нов автомобил.

Заради увеличения интерес и желаещи да ползват услугите се обсъжда вариант за увеличаване на капацитета на социалната услуга, а така също и за обхващане на малките населени места. През юни т.г. Общината кандидатства с проектно предложение по схема „Помощ в дома" по ОП „Развитие на човешките ресурси". При одобрение от финансиращия орган проектът се очаква да стартира в началото на 2013 г. Тогава в Горна Оряховица ще бъде създадено Звеното за услуги в домашна среда, което ще предоставя почасови услуги от домашни санитари в жилищата на възрастни хора и лица с трайни увреждания, които нямат възможност за самообслужване.