Протест под надслов „Зеленият марш към Свободата“ ще се проведе във Велико Търново.

Недоволството на гражданите е свързано както с въвеждането на зелен сертификат за посещение на повечето обществени обекти в страната, така и с повишаването на цените на горивата и електроенергията.

Основни организатори са Българската асоциация на заведенията, Българската хотелиерска и ресторантьорска организация и Сдружението на заведенията в България. Подкрепа са заявили редица заведения и търговски обекти в града.

Зеленият марш ще се проведе от 15.00 до 18.00 часа. Сборният пункт ще бъде пл. „Майка България“. Там точно в 15.00 часа ще тръгне шествие, което ще премине покрай сградата на Енерго-Про до пазара, покрай сградата на РЗИ – Велико Търново и ще продължи по ул. „Никола Габровски“ в посока кръговото край цирковата площадка.

Бизнесът на национален протест заради зеления сертификат

Протестиращите ще блокират движението там за минимум 1 час, след което отново ще се върнат пред сградата на Общината.

Те настояват за зелен сертификат да се признае и тестът за антитела, който, според тях, успешно се прилага в Австрия.

„Настояваме държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното вземане. Вариант е да се направи организация за вземане на тестове и в аптеките. Задължително е цялата държавна и общинска администрация също да работи със „зелен сертификат“. Като най-голям работодател, държавата трябва да даде пример, а ефектът със сигурност ще бъде положителен. Настояваме изискванията за „зелен сертификат“ да важат за всички. Изискването за „зелен сертификат“ да важи само, когато страната се намира в „тъмно червена“ и „червена“ зона. Считаме, че беше задължително да се даде гратисен период, какъвто на практика нямаше. Спешно разрешаване на казуса на хора, на които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти“, се казва още в позицията на протестиращите.

Сред организаторите са още Конфедерация на българския туристически бизнес, Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове и други.
 
Информационна агенция Фокус