С над 90 процента са намалели посетителите на заведенията в Сливен от началото на седмицата и въвеждането на т.нар. зелен сертификат. При близо 15 на сто, обхванати от ваксинация хора в областта, клиентите са намалели драстично.

Това каза Христо Стоянов, председател на Регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ в града.

Собственици на заведения и хотели ще затворят днес за около час кръстовището "Розова градина" в центъра на Сливен. Намерението на протестиращите е кръстовището да бъде блокирано от 15.00 до 16.00 часа. Искането на бранша е да бъдат обезщетени след въвеждането на т.нар. зелени сертификати и критичния спад на клиенти.

Бизнесът на национален протест заради зеления сертификат

Очаква се протестът да бъде подкрепен от близо 500 души, които работят в ресторанти, хотели, нощни заведения, барове, както и от съпътстващи бизнеси.

Според Христо Стоянов, в момента няма работещи мерки в подкрепа на бизнеса. По думите му, дори цялостен локдаун ще бъде решение, защото те работят на сто процента загуба. Той изрази надежда, че на протестите в цялата страна ще бъде обърнато внимание, защото браншът им осигурява 11.8 процента от брутния вътрешен продукт, с него са ангажирани близо 600 хиляди души.
БТА