/ netinfo
След като през миналата година, на база решение за финансиране на МКВПМС, Министерски съвет отпусна повече от 550 хиляди лева за укрепване на земната основа и заздравяване на сградата на храм „Свето Преображение Господне“ в Свищов, тази година Правителството отпусна още 50 хиляди лева за реставраторска дейност и привеждане на най-стария църковен храм в Свищов във вид  подходящ за нормалното му функциониране. 

Отпускат 300 000 лв. за ремонт и изграждане на военни паметници

Църквата "Свето Преображение Господне" в Свищов е обявена за недвижима културна ценност - архитектурно-строителен и художествен паметник, с категория "национално значение".

Пълното ѝ възстановяване, изискващо консервация и реставрация, е специфична и скъпа дейност, затова приоритетно със сумата ще се реставрират вътрешните стени и колоните на храма. Необходимо е още да бъдат закупени специфични атрибути на църквата и ново обзавеждане с пейки.

Правителството отпусна 5000 лв. за паметника на „33-ти Свищовски полк“ в Свищов 

Кметът на Свищов изрази благодарност към народния представител Цветан Цветанов, който прие присърце проблема с храма и съдейства за осигуряване на финансирането. Генчо Генчев добави, че общинското ръководство ще направи всичко по силите си, за да  спази поетия ангажимент към жителите на Свищов и вратите на православния храм да отворят на най-големия християнски празник - Великден.