Палежът на адвокатската кантора е посегателство върху правовия ред у нас
Палежът на адвокатската кантора е посегателство върху правовия ред у нас / netinfo
Съветът на Великотърновската адвокатска колегия излезе със становище по повод палежа в кантората на адвокат Веселка Коева, адвокат Йордан Цветанов и адвокат Лиляна Владова във Велико Търново. Инцидентът стана в нощта срещу 1 юли.
В позицията се казва, че „извършеното деяние е пряко посегателство срещу съществуващия правов ред в Република България, срещу българската адвокатура и в частност срещу Великотърновска адвокатска колегия”.
В становището пише: „Конституцията възлага на адвокатурата защитата на правата и интересите на българските граждани. Всеки опит да се попречи на адвокат да защити интересите на клиента си чрез заплаха, шантаж, побой, палеж и други криминални действия, е опит да се наруши правото на защита, гарантирано от Конституцията.”
Съветът на адвокатската колегия завършва с думите: „Вярваме, че полицията и прокуратурата ще направят всичко възможно, извършителят и подбудителят на това дръзко престъпление да застанат в най-скоро време на мястото на подсъдимите в съдебната зала”.