/ iStock/Getty Images
По традиция на Бабинден във великотърновската болница беше орисано първото бебе за 2021 година. Отличена е и акушерката на 2020 година.

Първото бебе е Емил Йорданов Илиев, проплакал в 18:58 на 1 януари в семейството на Ангелина Галунска и Йордан Илиев от град Дебелец, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Бебето е било орисано от зам. -кмета на Община Велико Търново Снежана Данева - Иванова и председателя на "Зонта клуб - Велико Търново" д-р Йорданка Томова.

За приза "Акушерка на годината" е определена Марияна Попова, избрана след гласуване между всички работещи в отделението. От 36 години тя е отдадена на професията, като почти цялата й кариера преминава в областната болница.

През 2020 година в отделението са проплакали 1003 бебета, от които 507 момчета и 496 момичета, а 18 са двойките близнаци. Този резултат за поредна година е затвърдил традицията във Велико Търново да проплакват над 1000 бебета годишно, е посочил началникът на АГ-отделението д-р Светлозар Стойков. За първа година празникът е бил отбелязан в ограничен състав заради противоепидемичните мерки.

 
БТА