Шефът на ОДМВР-Велико Търново Димитър Машов отчете, че не е регистрирана нито една телефонна измама в областта през 2020 г.
Шефът на ОДМВР-Велико Търново Димитър Машов отчете, че не е регистрирана нито една телефонна измама в областта през 2020 г. / / ThinkStock/Getty Images
С над 30% са намалели грабежите във Великотърновска област през 2020-а година. При кражбите се отчита спад с почти 10%. Това сочат данните от доклад за дейността на Областна дирекция на МВР – Велико Търново. Резултатите от проведения анализ бяха представени от директора на структурата ст. комисар Димитър Машов на пресконференция, предаде „Фокус“ – Велико Търново. Заедно с него бяха и ръководителите на Окръжна и Апелативна прокуратура – Велико Търново - окръжен прокурор Христо Христов и апелативен прокурор Таня Недков, като тримата обобщиха резултатите от дейността на трите институции през изминалата година.

Спад е регистриран и при извършените криминални измами. За сметка на това е постигната по-висока разкриваемост, която при кражбите е с над два пункта по-висока. Престъпленията против личността също бележат ръст в разкриваемостта от 3%. За отминалата година няма неразкрити убийства, обобщи старши комисар Машов.

„Основен бич на територията на област Велико Търново от години са телефонните измами. През 2017 година в Областната дирекция беше създадена специализирана група към сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, която се занимаваше основно с този вид престъпления. Проведени бяха множество успешни реализации, съвместно и със служители от други дирекции в страната, включително и с колеги от Румъния, неутрализирани бяха няколко групи, занимаващи се с телефонни измами и през изминалата 2020 година на територията на областта няма регистрирана нито една телефонна измама“, заяви още Димитър Машов.

Приоритет в работата на полицията остава и противодействието на разпространението на наркотични вещества. През 2020 година са регистрирани 174 престъпления, свързани с наркотични вещества, докато за 2019 година те са били 161.

Източник: „Фокус“