/ iStock/Getty Images
Нидерландският гражданин Якоб ван Бейлен е номиниран за наградата "Пазител на традициите" в категория "Личност", съобщават  организаторите от национална инициатива "Пазител на традициите".

Носителите на наградата във всяка от седемте категории се определят чрез гласуване на публиката във фейсбук страницата на инициативата, където са представени всички номинирани.

Якоб ван Бейлен е колекционер на автентични български килими от 2010 г. Популяризатор е на килимарските народни традиции и съавтор на книгата "Чипровският килим - постланият път към Бога", издадена през 2020 г. Той е първият чуждестранен общински съветник в България от април 2021 г. във Велико Търново, със заявени ангажименти към по-устойчиво развитие на културата и туризма, което съвпада със статута на Велико Търново на "Историческа и духовна столица на България".

През 1967 г. ван Бейлен за първи път посещава България, а от 2010 г. постоянно живее тук. Като хореограф популяризира българския фолклор в Холандия и Австралия, съосновател е на двугодишен проект - хор за полифонична българска народна музика, инициатор и кръстник е на хор "Chubrica" /Чубрица/ в Холандия.

Нидерландец става общински съветник във Велико Търново

В продължение на три години е член на коледарската дружина "Даскалите" в Котел. През периода 2007-2018 г. е основател и управител на сдружението "goKotel" за култура и природен туризъм в района на Котел. От 2008 до 2013 г. е инициатор и продуцент на фестивала на подвижното овчарство, комбинация от овцевъдна традиция и фолклор.

Многото живи традиции са една от основните причини да избера през 2008 г. България за моя втора родина, а най-дълбокото ми желание е те да бъдат запазени в оригиналния си, чист и жив вид за идните поколения, казва той.
БТА