Над 120 000 лева са приходите от Сцена на вековете
Над 120 000 лева са приходите от Сцена на вековете / снимки: Общинска агенция по туризъм, Dariknews.bg

10 000 зрители са посетили спектаклите на летния фестивал „Сцена на вековете", информираха от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов". 4 000 от зрителите са чужденци от Русия, Румъния, Великобритания, Испания, Германия, Италия, Франция и Япония. Петото юбилейно издание на културния форум се проведе от 30 юли до 8 август на крепостта Царевец. Сред естествения декор на останките на двореца на българските царе бяха представени 3 спектакъла на операта „Дон Карлос" на Софийската опера и балет и постановките „Двойнственост", „Лудо вино", „Болеро" и „Кармина Бурана" на балет „Арабеск". 

Над 120 000 лева са приходите от "Сцена на вековете"
netinfo

Над 120 000 лева са приходите от билети, реклама и дарения, които отчитат организаторите на фестивала - община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов". Изключително успешна е предлаганата за първи път услуга за закупуване на онлайн билети за „Сцена на вековете". По този начин са продадени близо 40% от билетите. Интерес към културния форум е регистриран и сред фирми и организации от Велико Търново, които закупиха билети за спектаклите за своите служители и за благотворителност.

По време на тазгодишното издание на културния форум бе осигурена и възможност постановките на Царевец да бъдат посещавани от хора с увреждания. За тях Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов" осигури специализиран транспорт от входа на крепостта до подходите за зрителските места.

Над 120 000 лева са приходите от "Сцена на вековете"
netinfo

За първи път посетителите на фестивала имаха и възможност преди спектаклите на Царевец да наблюдават исторически възстановки от българското Средновековие и съхранените от майсторите на Самоводската чаршия във Велико Търново традиции в занаятите. Атракциите са привлекли допълнително и туристи на историческия хълм Царевец по време на летния фестивал.

Заради големия интерес към „Сцена на вековете" още в края на септември ще бъде готова програмата за следващото му издание през 2011 г. Освен известни оперни и балетни постановки в афиша за следващата година ще има камерни и симфонични концерти през седмичните дни. В края на ноември на специален уъркшоп Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов" ще представи пред туроператори програмата за „Сцена на вековете- 2011". Така те ще могат да рекламират форума и да предлагат специални пакети за следващото издание на фестивала още преди старта на туристически сезон.